Ingezonden persbericht


Utrecht, 17 mei 2002

PERSBERICHT

Handboek bundelt kennis biologische pluimveehouderij

Kippen houden zonder verenpikken

Met het handboek Kippen houden zonder verenpikken sluiten Louis Bolk Instituut en Platform Biologica het driejarige project Welzijn van gesnavelde kippen af. Aangezien snavelkappen in de toekomst ook in de gangbare houderij verboden zal worden is de inhoud niet alleen voor de biologische, maar voor de gehele pluimveesector interessant.

Het rijkelijk met foto s geïllustreerde boekwerk beschrijft hoe het houden van ongekapte hennen succesvol kan zijn. Aan de hand van ervaringen van biologische pluimveehouders en wetenschappelijk onderzoek toont het boek aan hoe men verenpikken kan voorkomen. Achtergronden van kippengedrag worden uitgelegd en er worden richtlijnen en praktische tips voor de boerenpraktijk gegeven. Het handboek schenkt aandacht aan bijvoorbeeld de omstandigheden tijdens de opfok, de inrichting van de stal en de uitloop. Verenpikken kan niet voorkomen worden met slechts een paar trucs. Het vergt aanpassingen in de huisvesting en verzorging vanaf het moment dat de kuikens uit het ei komen. Voor de vakman- of vrouwvormt het verbod op snavelkappen echter geen probleem, maar een uitdaging.

Verenpikken is een vorm van afwijkend gedrag bij legkippen en komt in alle houderijsystemen voor. Het ontstaat als de dieren door fouten in de opfok, huisvesting of management onder stress komen te staan en leidt op haar beurt tot nog meer stress. Ook kannibalisme is ongewenst gedrag dat slecht is voor het welzijn van de dieren.

Doorgaans wordt de schade door verenpikken en kannibalisme beperkt door een deel van de snavel te verwijderen: snavelkappen. Overigens kan ook in groepen gekapte hennen de schade nog enorm zijn. Snavelkappen is verboden volgens de EU-regelgeving voor biologische dierlijke productie. Biologische kippen moeten zodanig gehouden worden, dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen uiten en er geen reden is voor stress waardoor verenpikken niet ontstaat. Het verenpikken vormt desondanks één van de grootste welzijnsproblemen in de biologische leghennensector.

Een Nederlands verbod op het snavelkappen van alle loslopende kippen in nieuwe stallen is uitgesteld tot 1 september 2006 en voor bestaande stallen tot 2011. De legbatterij en waarschijnlijk ook de verrijkte kooi worden ook verboden. In de toekomst zullen alle leghennen in Nederland ongekapt en loslopend in grote groepen gehouden moeten worden. Dit maakt de inhoud van het boek niet alleen relevant voor de biologische sector, maar voor de gehele pluimveehouderij.

Doelgroepen van deze publicatie zijn pluimveehouders, voorlichters, onderzoekers, docenten en studenten uit het landbouwonderwijs en overige geïnteresseerden in de biologische pluimveehouderij. Het ministerie van LNV maakte het project financieel mogelijk.



Ingezonden persbericht