Stichting Wakker Dier
Supermarktketen laurus stopt verkoop foie gras
Persbericht - 22 mei 2002
Laurus heeft per brief aan Wakker Dier aangegeven de verkoop van
ganzenleverpate te stoppen. In alle filialen van haar supermarkten
Super de Boer, Edah en Konmar zal het product niet meer verkrijgbaar
zijn. Wakker Dier juicht de stap van Laurus toe. Laurus kwam tot deze
stap na gesprekken tussen haar en Wakker Dier in het kader van de
legbatterij-campagne. Hierin kwam ook de dierenmishandeling bij de
productie van ganzenleverpate ter sprake. Naast de stappen die Laurus
heeft aangekondigd om het aandeel legbatterij-eieren te verminderen,
besloot zij ook vrijwel onmiddelijk om de verkoop van foie gras
volledig te stoppen.
Afgelopen december boekte Wakker Dier al een groot succes toen de
Makro na een publieksvoorlichtingactie van Wakker Dier voor de ingang
van de Makro binnen 20 minuten alle Foie Gras uit de schappen haalde.
Komend najaar zal Wakker Dier een campagne starten tegen de verkoop
van foie gras door restaurants. Ganzen en eenden worden voor de paté
twee tot drie weken mishandeld door ze op te sluiten in kleine ijzeren
kooien en onder dwang te voeren. Wekenlang krijgen de dieren twee tot
drie maal per dag een trechter van ongeveer 30 cm in de strot om zon
kilo maïs naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de
dieren binnen drie weken tot 10 x zo groot is. Dierenmishandeling Het
onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een
trechter in de keel van het dier) brengt het dier enorme schade toe.
Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en
botbreuken (30 tot 70%). Door het met geweld inbrengen van de trechter
ontstaan ernstige verwondingen en infecties in de hals van het dier.
De enorme hoeveelheden voedsel zijn niet normaal te verteren. De lever
groeit letterlijk kapot. Door de grote lever worden andere organen
zoals de longen weggedrukt en worden de dieren kortademig. Het
sterftecijfer kan oplopen tot 15%. Het kan als een van de ernstigste
vormen van dierenmishandeling worden beschouwd. De foie gras wordt
geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje, landen waar deze
dierenmishandeling volgens de wet nog steeds niet verboden is. In
Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo Foie Gras gegeten, voornamelijk
in restaurants en rond de kerst. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen
en Polen is de productie van foie gras expliciet per wet verboden. In
Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene
wetgeving (tegen dierenmishandeling) onmogelijk. einde persbericht -
Voor meer informatie kunt u bellen met Stichting Wakker Dier, M.
Bleijenberg 020-4638924