Stichting Wakker Dier

Supermarktketen laurus stopt verkoop foie gras

Persbericht - 22 mei 2002

Laurus heeft per brief aan Wakker Dier aangegeven de verkoop van ganzenleverpate te stoppen. In alle filialen van haar supermarkten Super de Boer, Edah en Konmar zal het product niet meer verkrijgbaar zijn. Wakker Dier juicht de stap van Laurus toe. Laurus kwam tot deze stap na gesprekken tussen haar en Wakker Dier in het kader van de legbatterij-campagne. Hierin kwam ook de dierenmishandeling bij de productie van ganzenleverpate ter sprake. Naast de stappen die Laurus heeft aangekondigd om het aandeel legbatterij-eieren te verminderen, besloot zij ook vrijwel onmiddelijk om de verkoop van foie gras volledig te stoppen.
Afgelopen december boekte Wakker Dier al een groot succes toen de Makro na een publieksvoorlichtingactie van Wakker Dier voor de ingang van de Makro binnen 20 minuten alle Foie Gras uit de schappen haalde. Komend najaar zal Wakker Dier een campagne starten tegen de verkoop van foie gras door restaurants. Ganzen en eenden worden voor de paté twee tot drie weken mishandeld door ze op te sluiten in kleine ijzeren kooien en onder dwang te voeren. Wekenlang krijgen de dieren twee tot drie maal per dag een trechter van ongeveer 30 cm in de strot om zon kilo maïs naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot 10 x zo groot is. Dierenmishandeling Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de foie gras (met een trechter in de keel van het dier) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (30 tot 70%). Door het met geweld inbrengen van de trechter ontstaan ernstige verwondingen en infecties in de hals van het dier. De enorme hoeveelheden voedsel zijn niet normaal te verteren. De lever groeit letterlijk kapot. Door de grote lever worden andere organen zoals de longen weggedrukt en worden de dieren kortademig. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. Het kan als een van de ernstigste vormen van dierenmishandeling worden beschouwd. De foie gras wordt geïmporteerd uit Frankrijk, België en Spanje, landen waar deze dierenmishandeling volgens de wet nog steeds niet verboden is. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo Foie Gras gegeten, voornamelijk in restaurants en rond de kerst. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van foie gras expliciet per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) onmogelijk. einde persbericht - Voor meer informatie kunt u bellen met Stichting Wakker Dier, M. Bleijenberg 020-4638924