Partij van de Arbeid

Méér dan het resltaat telt

Terug naar Raadsleden
Terug naar Nieuws

Manon van de Garde, Gemeenteraadslid

De uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen op 15 mei was duidelijk en gooide het politieke landschap omver. Ontevredenheid voerde de boventoon. De kiezer was ontevreden over het gevoerde beleid en over de kloof tussen hen en de politiek. Of zoals Kok het in Paradiso verwoordde: Het gaat goed in Nederland, maar blijkbaar nog niet goed genoeg." Vooral de ontevredenheid over Paars werd met de uitslag duidelijk. En dat is ook niet vreemd als twee partijen die eigenlijk een tegengestelde mening hebben al acht jaar samenwerken, met nog een derde partij die maar mondjesmaat een paar staatkundige vernieuwingen erdoor krijgt.

Als reactie week de stembusganger uit naar of helemaal rechts (LPF), of helemaal links (SP) of het vertrouwde, rustige midden, een partij die geen keus maakt en daarom ook niemand tegen zich krijgt: het CDA. Mij bekroop daarom een beetje het gevoel "terug bij af" te zijn. Wat gaat er nu gebeuren met het homo-huwelijk, euthanasie en andere verworvenheden van paars? Wat de 26 nieuwkomers van LPF ons te bieden hebben is nog onzeker. Het is voor de kiezer te hopen dat ze snel een oplossing hebben voor de wachtlijsten in de zorg, het lerarentekort en de toenemende files.

Voor de verliezers geldt het adagium: wonden likken en weer doorgaan. Politieke analisten en columnisten in de media zijn het grotendeels eens over de lessen die te leren zijn. Beter luisteren, verstaanbaar spreken en het debat over integratie aangaan. Politici moeten eerst goed luisteren om te weten wat er leeft onder de bevolking en er daarna iets aan doen. Vervolgens moet het resultaat wel op een verstaanbare manier worden teruggemeld: 'Kijk, dit hebben we er aan gedaan.' Het debat over integratie is
blijven liggen en dat is alle politici aan te rekenen. Na de opkomst van LPF bleek Nederland tot verrassing van buitenlandse journalisten helemaal niet zo tolerant te zijn. Hier moet over gesproken worden. En dan niet in de raadszaal of in het kamergebouw, maar op straat. De oplossingen moeten niet bedacht worden in de vorm van compromissen in achterafkamertjes, maar samen met de inwoners.

Wat betekent dit nu voor Amsterdam? Volgens mij betekent dit dat in Amsterdam méér dan het resultaat telt. Het resultaat moet aansluiten bij de behoeftes in de stad en het resultaat moet goed gecommuniceerd worden, zodat het niet het resultaat van de Stopera of een stadsdeelkantoor is, maar een gezamenlijk resultaat van en voor de Amsterdammers.

De PvdA is een partij die in oorsprong opkwam voor de arbeiders. In Paars I heeft de partij zich ingezet voor werk, maar dat was niet voldoende. Na zoveel jaren zijn de problemen veranderd. Werk is belangrijk, maar in een ontzuilde maatschappij is acceptatie en aanpassing absoluut nodig om samen te leven evoor nieuwe gezamenlijke normen en waarden.

Kortom, er is een nieuwe uitdaging en die gaan we aan!

17 mei 2002