Ministerie van Justitie

Justitie laat illegale Bulgaren en Roemenen uitzetten per charter 22 mei 2002

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft vandaag een groep van 53 vreemdelingen via een chartervlucht gedwongen laten uitzetten naar Bulgarije en Roemenië. Het betreft een groep rechtmatig verwijderbare vreemdelingen die allen de Bulgaarse (43 personen) dan wel de Roemeense nationaliteit (10 personen) bezitten. De groep verbleef illegaal in Nederland. Een aantal verbleef reeds enige tijd in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting. De uitzetting vond plaats onder begeleiding van functionarissen van de Koninklijke Marechaussee. De Marechaussee is verantwoordelijk voor het escorteren van de vreemdelingen en voor de veiligheid in het vliegtuig.

Deze vlucht is in totaal de negende gedwongen uitzetting per charter in 2002. Eerder dit jaar heeft de IND ook al charters naar o.a. Bulgarije en Roemenië uitgevoerd. In totaal zijn op deze wijze 269 illegale Bulgaren en 24 illegale Roemenen uitgezet.

Justitie kiest in toenemende mate voor een gedwongen uitzetting per charter. Gestreefd wordt naar 2 charters per maand. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het verscherpte uitzettingsbeleid waar gedwongen terugkeer nadrukkelijk onderdeel van uitmaakt. Zo zijn er dit jaar ook charters geweest naar DR Congo, Kameroen, Suriname, Togo, en Kosovo.

De uitzetting per charter is een samenwerkingsverband tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst, de Vreemdelingendienst, de Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Buitenlandse Zaken.