Provincie Drenthe

Extra stimulans voor patiënten- en consumentenbeleid in Drenthe

Assen, 22 mei 2002
Persberichtnummer 02-053



Gedeputeerde staten willen het patiënten- en consumentenbeleid in Drenthe extra stimuleren. Het college wil onder andere dat het Regionaal Patiënten en Consumenten Platform Drenthe (RPCP) meer taken op zich neemt om de positie van zorgvragers te versterken. In de conceptnota "Patiënten en Consumenten Beleid, naar een volwassen derde partij in Drenthe" presenteert het college zijn visie op het patiënten- en consumentenbeleid. De provincie wil hiermee meer vraaggestuurde zorg in Drenthe realiseren. Voordat de conceptnota op 18 september in provinciale staten wordt besproken, krijgen alle organisaties van zorgvragers nog tot 8 juni de gelegenheid hun reactie op de conceptnota te geven.

Het RPCP zou een aantal taken extra op zich moeten nemen. Hierbij gaat het om het toetsen en bevorderen van de kwaliteit van het zorgaanbod, zoals de zorg in het ziekenhuis, vanuit het perspectief van de patiënt, het versterken van de positie van individuele zorgvragers en het behartigen van de collectieve belangen. Onder zorgvragers vallen niet alleen patiënten en consumenten die een beroep doen op zorgvoorzieningen, maar ook organisaties die hun belangen vertegenwoordigen. Behalve om directe zorg gaat het om zaken als wonen, inkomen, mobiliteit en welzijn.

De verantwoordelijkheid voor regionale patiënten- en consumentenorganisaties en de klachtopvang gezondheidszorg is in 1994 overgedragen van het Rijk naar de provincies. De eerste jaren is vooral geïnvesteerd in het bundelen van de verschillende initiatieven op dit terrein, met als resultaat de totstandkoming van het RPCP in 2000. Gedeputeerde Greetje de Vries: "Met deze conceptnota wil de provincie nu meer inhoudelijk beleid neerzetten, om de vraag naar zorg en diensten vanuit het perspectief van de gebruiker te stimuleren. Een voorbeeld daarvan is een pakket van eisen waaraan goed vervoer voor mensen met een beperking dient te voldoen. Zo'n pakket van eisen komt tot stand door knelpunten van gebruikers van vervoer te inventariseren."

De betrokken organisaties krijgen de nota toegestuurd. De nota is ook in te zien via de provinciale website:
www.drenthe.nl en op te vragen bij de Stafgroep Communicatie, Postbus 122, 9400 AC Assen, tel. (0592) 365265, fax (0592) 357188 of e-mail: communicatie@drenthe.nl



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl