Gemeente Nieuwegein

Gemeente verbetert onderhoud woonwijken

Begin dit jaar is de gemeente Nieuwegein van start gegaan met het verbeteren van het onderhoud van de openbare ruimte. Hoe de gemeente dat gaat doen staat in het plan IBOR (Integraal beheer Openbare Ruimte). Dit jaar kijken we of het plan ook echt werkt. Daarom wil de gemeente nu niet te hoge verwachtingen scheppen. Toch is het belangrijk dat u wel weet dat er wat gebeurt. Met een aantal artikelen op deze gemeentepagina houden we u op de hoogte. Deze week deel 1.

De buitenruimte in Nieuwegein bestaat uit wegen, tunnels, fietspaden, trottoirs, bomen, perkjes, parkjes, vijvers, singels enz. Dat alles is grotendeels eigendom van de gemeente. Die draagt dus ook de zorg voor het onderhoud ervan. Uit het leefbaarheidonderzoek in 2000 bleek dat veel Nieuwegeiners daar niet tevreden over zijn, en dan gaat het met name om het onderhoud van wegen en over het schoonhouden van straten en pleinen. Als u hier ook klachten over hebt, kunt u de (gratis) Servicelijn van de gemeente bellen, telefoon 0800-02 30 258. Uw melding wordt erg op prijs gesteld omdat dan kan worden bekeken wat er aan de hand is en hoe het kan worden verholpen.

Maar de gemeente kan helaas niet alles doen. De gemeente beheert namelijk ook de portemonnee waar al het beheer uit wordt betaald. Bij iedere uitgave moet de gemeente kijken of aan dat probleem prioriteit moet worden gegeven. En dat is vaak lastig: wat gaat er nou voor? En waarom? Iedereen vindt (natuurlijk) zijn of haar straat het belangrijkst. En geld kun je maar één keer uitgeven. Dat betekent dus dat mensen worden teleurgesteld. Het is aan de gemeente om een keuze te maken én om die keuze uit te leggen.

IBOR
Om die keuzen goed te kunnen maken (en ook voor iedereen inzichtelijk te maken), heeft de gemeente het plan IBOR ontwikkeld. IBOR is een hulpmiddel voor de gemeente om goede keuzen te maken. Met het plan IBOR wil de gemeente het volgende bereiken:


* Meer inzicht in wat we allemaal onderhouden.
* Variëren in de kwaliteitsniveaus van het beheer in verschillende deelgebieden in Nieuwegein.

* Meer inzicht in kosten van het beheer op lange termijn.
* Meer informatie over de oordelen en wensen van bewoners, bedrijven en instellingen met betrekking tot het beheer.

* Meer mogelijkheden om structuurelementen (zoals bruggen, tunnels e.d.) in de openbare ruimte via een duidelijke strategie op een samenhangende manier te beheren.

* In de toekomst meer mogelijkheden om flexibel met onderhoudsbudgetten om te gaan.

Hoe controleren we dat?
2002 is een experimenteel jaar. De uitvoering van IBOR wordt in 2002 onderzocht. IBOR kent drie kernbegrippen:


* belevingskwaliteit - hoe ervaart u uw omgeving? Dit wordt vastgesteld door leefbaarheidsonderzoeken;

* gebruikerskwaliteit - zijn er bijvoorbeeld genoeg sportveldjes in kinderrijke buurten;

* technische kwaliteit - zijn bijvoorbeeld de bankjes en prullenbanken nog in goede staat. De technische kwaliteit wordt onderzocht door een adviesbureau.

Het aspect gebruikerskwaliteit kan grote investeringen vergen. Deze werkzaamheden kunnen veel tijd in beslag nemen waardoor de resultaten niet op korte termijn zijn te meten. Daarom wordt dit aspect voorlopig buiten de leefbaarheidsonderzoeken gehouden.

Wat gebeurt er in 2002?
Op 1 januari 2002 is de gemeente van start gegaan met de uitvoering van het plan IBOR. Dit jaar krijgt het extra onderhoud van woonwijken de prioriteit. Extra aandacht is er voor de historische kernen van de gemeente Nieuwegein,Vreeswijk, Kerkveld en Jutphaas en voor plekken die veel worden gebruikt zoals de omgeving van winkelcentra, bejaardentehuizen enz. In 2002 is hiervoor ruim 860.000 euro beschikbaar. Met dit geld wordt in de woonwijken het volgende gedaan:


* extra snoeiwerkzaamheden; 10% van het groen wordt uit de plantvakken verwijderd. In 10 jaar tijd vervang je zo een plantvak, hierdoor blijven de plantvakken gezond;

* verwijderen van opschot, groeipuntontwikkeling vanuit de wortel (sommige wortels groeien in de breedte en boven de wortels komen de struiken weer naar boven, hierdoor krijg je verwildering van plantvakken);

* extra steken van boomspiegels in gazons, 1 onderhoudsbeurt per jaar extra, het onkruid wordt afgevoerd, voorheen gespreid; (met een kantensteker wordt een verticale cirkel in de grond gestoken, je maakt de boomspiegel schoon), anders groeit het gras door rond de boom, bij het maaien van het gras is er dan risico op maaischade aan de bomen);
* voor kleine reparaties aan stoepen en wegen wordt een extra stratenmaker in dienst genomen;

* voor kleine reparaties aan stoepen en wegen wordt extra gereedschap aangeschaft;

* frequentie vuil verwijderen van straten wordt verhoogd (met hoeveel wordt nog bepaald);

* onkruid wordt geborsteld in een rand van 50 centimeter om de plantvakken (gebeurde voorheen niet). Anders krijg je wel nette plantvakken maar groeit het onkruid in de verharding vrolijk verder;
* er wordt een veegplan opgesteld door de afdeling Reiniging, geïntegreerd met IBOR; dat wil zeggen dat met het veegplan in de woonwijken algemeen het niveau 'normaal' moet worden bereikt en in de woonwijken extra aandacht het niveau 'goed';

* extra onkruid borstelen: (de precieze frequentie wordt meegenomen in het nieuwe veegplan).

Uit de leefbaarheidsmonitor van eind dit jaar moet blijken wat u van het resultaat vindt. De gemeente Nieuwegein streeft ernaar dat de kwaliteit van het beheer in de woonwijken, door u als 'normaal' of 'goed' wordt beoordeeld. Wat niveau 'normaal' en 'goed' is, heeft de gemeente vastgelegd in het plan IBOR.

Meer informatie
Als er iets te melden valt over de uitvoering van het plan IBOR, kunt u dat lezen op de gemeentepagina in de Molenkruier. Voor vragen, suggesties en opmerkingen kunt u terecht bij Els Reinking, beleidsmedewerker beheer, telefoon 030-607 18 27. U kunt ook mailen: e.reinking@nieuwegein.nl. Voor meldingen of klachten kunt u bellen met de (gratis) Servicelijn van de gemeente, telefoon 0800-023 02 58.

Invoerdatum 22-5-2002