Hoogvliet, deelgemeente Rotterdam


607. Wedstrijd daagt bewoners uit leefomgeving te verbeteren

22 mei 2002

Iedere bewoner die de komende anderhalf jaar samen met zijn medewijk- of deelgemeentebewoners de eigen woonkern wil verbeteren, komt in aanmerking voor een prijs. Deze prijs maakt deel uit van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvoor KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) 200.000,- aan prijzengeld beschikbaar stelt.

Iedere bewoner die de komende anderhalf jaar samen met zijn medewijk- of deelgemeentebewoners de eigen woonkern wil verbeteren, komt in aanmerking voor een prijs. Deze prijs maakt deel uit van de leefbaarheidswedstrijd Kern met Pit, waarvoor KNHM (Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij) 200.000,- aan prijzengeld beschikbaar stelt. Het is een wedstrijd zonder verliezers: voor iedere groep die haar project vóór 31 augustus 2003 tot een goed einde brengt heeft KNHM 1.000,- gereserveerd. Daarnaast worden de tien meest bijzondere projecten onderscheiden met een trofee en een extra geldprijs van
1.500,-. De inschrijving staat vanaf 1 mei 2002 open en er kunnen 200 projecten deelnemen.

KNHM organiseert de wedstrijd nu voor de negende maal. Uitgangspunt van Kern met Pit is dat bewoners zelf het beste weten hoe zij hun woonomgeving kunnen verbeteren. Zij dagen de KNHM uit: Wedden dat wij ons project vóór 31 augustus 2003 afgerond hebben? De enige criteria voor deelname zijn: het project vindt plaats in de directe woonomgeving en wordt door en voor de bewoners zelf uitgevoerd. In de acht vorige rondes zijn tienduizenden mensen bezig geweest met het inrichten van een speelterrein, het opknappen van een dorpshuis, het uitzetten van een natuurpad, het opzetten van een wijkkrant, het realiseren van een speel-o-theek en nog veel meer.

Voor de realisatie van Kern met Pit is een projectorganisatie opgezet waaraan circa 80 vrijwilligers deelnemen. Projectleiding en coördinatie zijn ondergebracht bij het bureau van KNHM. Regionale jurys van vrijwilligers bezoeken bij aanvang van de wedstrijd alle ingeschreven projecten en brengen aan de hoofdjury advies uit over het recht op deelname. Kort voor de sluitingstermijn bezoeken zij opnieuw alle projecten om de resultaten te beoordelen. Zij adviseren de hoofdjury of een project al dan niet het predikaat Kern met Pit verdient. De predikaatuitreikingen vinden per provincie plaats in november-december 2003 in de provinciehuizen. De regionale jurys geven ook advies over de trofeekandidaten, de 20 tot 30 meest bijzondere projecten. De hoofdjury gaat vervolgens het land in om deze projecten persoonlijk te bezoeken. Gebaseerd op de verkregen informatie kiest de hoofdjury 10 trofeewinnaars: de tien beste projecten. De trofee-uitreiking vindt plaats tijdens een landelijke manifestatie die wordt gehouden op zaterdag 13 maart 2004 in Musis Sacrum te Arnhem.

KNHM is een ideële organisatie met als doelstelling: het leveren van een bijdrage aan de kwaliteit van de leefomgeving. Zij is aandeelhouder van ARCADIS, een internationaal ingenieursbureau op het gebied van infrastructuur, gebouwen, milieu en communications. Met het jaarlijks uitgekeerde dividend financiert KNHM projecten ter verbetering van de leefomgeving. Hiervoor is jaarlijks een budget van circa een miljoen euro beschikbaar. Kern met Pit is een van KNHMs grootste projecten.

Nadere informatie over de wedstrijd (looptijd, projectcriteria, wijze van aanmelden, etc.) is te verkrijgen bij KNHM, Postbus 33, 6800 LE Arnhem, tel. (026) 4455146, fax (026) 4437827, e-mail: kmp@knhm.nl, internet: www.knhm.nl.