Dienst Binnenstad Amsterdam


Extra maatregelen rondom veiligheid PVS

Informatie-avond donderdag 23 mei, Amsterdam

De zwavelzuurfabriek PVS in Amsterdam-Noord voldoet aan de wettelijke normen voor het z.g. plaatsgebonden risico. Wél wordt in dichtbevolkt gebied het groepsrisico rond het bedrijf overschreden. PVS Chemicals Holland BV moet daarom maatregelen nemen om deze overschrijding ongedaan te maken.
Dit oordelen Gedeputeerde Staten mede namens de gemeente Amsterdam, de Arbeidsinspectie en de Regionale Brandweer Amsterdam en omstreken. Zij organiseren samen met de stadsdelen Noord, Zeeburg en Centrum donderdag 23 mei een openbare informatie-avond voor bewoners. Plaats: Stadsdeelkantoor, Buikerslotermeerplein 2000 in Amsterdam-Noord, van 20.00 tot ca. 22.00 uur. Deskundigen zullen dan bewoners informeren over de feitelijke veiligheidsrisicos, noodzakelijke maatregelen en vragen beantwoorden.

PVS Chemicals Holland BV heeft circa 2 jaar geleden de zwavelzuurfabriek van Akzo (voorheen Ketjen) aan de Nieuwendammerkade in Amsterdam-Noord overgenomen. PVS werkt momenteel op de milieuvergunning die de provincie Noord-Holland toendertijd aan Akzo voor de zwavelzuurfabriek heeft verleend.

Veiligheid en risico
PVS heeft bij de provincie een verplicht veiligheidsrapport ingediend. In opdracht van de provincie heeft het RIVM vervolgens de berekeningen gecontroleerd. Het blijkt dat PVS voldoet aan de wettelijke toegestane waarde voor het z.g. plaatsgebonden individueel risico: een jaarlijkse sterftekans van minder dan 1 op 1 miljoen door een zwaar ongeval op het bedrijfsterrein. Ter vergelijking: deze kans is bij een auto-ongeluk 1 op circa 5.700.