Korps: Friesland, plaats: Friesland 23-05-2002
Politieberichten van 22/5 (13.00) t/m 23/5 (07.00)

Resultaten Fryske Diken
Het team Fryske Diken heeft in de periode van 13 tot en met 19 mei in Friesland 73.504 voertuigen gecontroleerd op snelheid en 4.997 overtredingen geconstateerd. De snelste overtreder reed op de N351 tussen Oldeberkoop en Oldeholtpade. Op deze weg waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt werd een snelheid gemeten van 148 kilometer per uur, een overtreding van 68 kilometer. Op een aantal plaatsen in de provincie is naar aanleiding van klachten op snelheid gecontroleerd. In Beetsterzwaag op de Van Harinxmawei werd een snelheid gemeten van 123 km gemeten, een overschrijding van 43 km. Op de N31 bij Zurich werd 130 km gemeten waar 80 km is toegestaan; een overschrijding van 50 km. In Grou op het Hoflân werd 114 km gemeten waar 80 km is toegestaan; een overschrijding van 34 km. Op het Noard in Warns werd 75 km gemeten waar 50 km is toegestaan, een overschrijding van 25 km.

Heerenveen: vrouw overleden
De vrouw, die het slachtoffer was van een ongeval in de Burgemeester Hellingatunnel is in het ziekenhuis van Groningen overleden. Zie voor de toedracht de politieberichten van 20 mei (13.00) tot en met 21 mei (07.00). Het bureau ongevalanalyse van de politie Friesland heeft ondertussen een reconstructie uitgevoerd. Het slachtoffer is de 65-jarige Minke Jansma uit Drachten.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdag omstreeks 01.00 uur werd een 23-jarige inwoner van Leeuwarden mishandeld op de Wortelhaven. De man kreeg van drie verdachten een aantal stompen. Tweemaal werd hij geraakt op zijn linkeroor. Op een gegeven moment kon hij aan zijn belagers ontkomen en de politie bellen, die hem naar het ziekenhuis heeft gebracht. De snee is daar geplakt. De aanleiding van de vechtpartij is onduidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Woensdag omstreeks 13.16 uur zag de politie een bekende dealer contact maken met een klant. Hierop werd besloten de dealer, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, te controleren op grond van de Opiumwet. De man was op een fiets die hij bij de komst van de politie wegsmeet, ook hijzelf poetste de plaat. Hierna werd hij achtervolgd door een politieman te voet en een politieman in de auto. Op het Zwitserwaltje werd gezien dat de man acht bolletjes cocaïne onder een auto gooide. In dezelfde straat werd de man aangehouden. Bij controle bleek de fiets afkomstig te zijn van diefstal. De verdachte is overgebracht naar het bureau, de eigenaar van de fiets is geïnformeerd

Kollumerpomp: eenzijdige aanrijding met letsel
Woensdag om 13.00 uur reed een 21-jarige automobilist uit Kollumerpomp over de Soensterdyk. De vrouw kwam uit de richting Kollumerpomp en reed in de richting van de Lauwerseewei. Vlak na de afslag Oosterboerewei heeft ze vermoedelijk de macht over het stuur verloren, waardoor ze in de linkerberm terechtkwam. Hierdoor reed ze tegen een aarden wal, waarna ze als het ware werd gelanceerd en tot stilstand kwam tegen een boerderij. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar het AZ te Groningen. De boerderij raakte zwaar beschadigd. Het bureau ongevalanalyse heeft een technisch onderzoek ingesteld.

Sneek: diefstal tas
Dinsdagmiddag omstreeks 15.15 werd een 53-jarige inwoonster van Sneek, op de Julianastraat, beroofd van haar tas, die ze in een mandje van haar rollator had staan. De verdachte verdween op een racefiets. In de tas zaten o.a. kantoorartikelen en een portemonnee met een identiteitsbewijs, enkele tientallen euros en een zonnebril. De vrouw heeft aangifte gedaan.

Damwoude: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 14.30 uur vond een aanrijding plaats tussen een auto en een fietser op de Achterweg. De fietser, een 8-jarige inwoner van Damwoude, kwam vanaf de Achterweg, met constante snelheid, door de binnenbocht linksaf gereden. De 25-jarige automobilist uit Zwaagwesteinde kwam over de Achterweg, vanuit de richting Hereweg, en zag plotseling de fietser van rechts de weg oprijden. De man heeft nog krachtig geremd en is naar links uitgeweken. De auto raakte met de rechtervoorzijde de fietser die op het wegdak terechtkwam. Het slachtoffer is, met een gebroken sleutelbeen, afgevoerd naar het ziekenhuis in Dokkum.

Damwoude: aanrijding met letsel
Woensdag omstreeks 15.00 uur reed een 58-jarige automobiliste uit Damwoude over de Hoofdweg. De vrouw komt uit de richting Dokkum en rijdt in de richting Veenwouden. Zij wil ter hoogte van de Teunissenweg linksaf slaan. Hier botst zij tegen de linkervoorkant van de fiets van een 16-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde. De inwoonster van Zwaagwesteinde heeft de auto niet zien naderen. Als gevolg van de aanrijding komt het meisje op de motorkap terecht en smakt aan de andere kant op de stoep. Zij is per ambulance, met een gebroken been en rugklachten, overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Heerenveen: ongeval en rijden onder invloed
Woensdag omstreeks 15.20 uur reed een 53-jarige automobilist uit Heerenveen op de Ratelaar in de richting van de Kattebos. Hier wilde de man linksaf slaan. De bus van de dierenambulance reed op de Kattebos en wilde rechtsaf slaan, de Ratelaar op. De automobilist uit Heerenveen nam de binnenbocht en een aanrijding was het gevolg. De inwoner van Heerenveen bleek te hebben gedronken, op het bureau blies hij 340 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Heerenveen: van de fiets geschopt
Woensdag omstreeks 17.40 uur fietste een 21-jarige inwoner van Heerenveen over de Rottumerweg. Daar kwamen hem twee onbekende mannen tegemoet fietsen. Toen zij de man halverwege gepasseerd waren trapte de een tegen zijn bagagedrager waardoor de man kwam te vallen. De twee verdachten fietsten verder, de fietser zijn voet zat even klem tussen de trapper. De fietser was van plan nog even naar de dokter gaan.

Drachten: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 09.40 uur reed een bromfietsbestuurder, een 16-jarige inwoner van Drachten, vanaf het trottoir van de Stoeken het kruispunt t Lot op en zag daarbij een personenauto, bestuurd door een 21-jarige inwoner van Drachten over het hoofd. De bromfietsbestuurder reed tegen de zijkant van de auto. De jongeman raakte gewond, evenals een 17-jarige inwoner van Drachten, die achter op de bromfiets zat. Beide jongens werden voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. De bromfiets werd totaal vernield.

Drachten: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 16.30 uur wilde een bestuurder van een personenauto op de Noorderhogeweg invoegen voor een voor hem rijdende bestelauto. De bestuurder, een 24-jarige inwoner van Beetsterzwaag, zag niet dat de bestuurder van de bestelauto een fietsster de gelegenheid gaf om over te steken. De inwoner van Beetsterzwaag kon de overstekende fietsster, een 17-jarige inwoonster van Drachten, niet meer ontwijken en botste tegen het meisje aan, dat daardoor kwam te vallen. Zij raakte lichtgewond en werd voor behandeling overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Na behandeling kon zij naar huis.

Leeuwarden: diefstal met geweld
Woensdag omstreeks 17.15 uur werd geprobeerd een 17-jarige pizzakoerier te beroven in de Annie Westlandstraat, waar hij een bestelling moest afleveren. Daar wordt hij door een verdachte van achteren bij de keel gegrepen. Een andere verdachte schopt en slaat de aangever. De verdachten willen daarop de aangever in het trappenhuis slepen, maar deze weet dan te ontkomen. De politie heeft direct de buurt afgezocht, maar de verdachten niet meer aangetroffen.

Kollum: inbraak woning
Woensdagavond werd ingebroken in een woning aan de Harddraversbaan. Met een steen was een raam ingegooid. Ontvreemd werden een stereotoren en een aantal cds. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte is gedaan door een 21-jarige inwoner van Kollum.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Donderdag omstreeks 01.20 uur werd een 27-jarige automobilist uit Den Haag gecontroleerd op de Nieuwstad. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 625 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Om 03.00 uur werd een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Antillenweg. Ook hij had gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Sneek: auto in brand
Donderdag omstreeks 03.10 uur kreeg de politie een melding dat een auto in brand staat aan de Jan van Nassaustraat. De eigenaar, een 30-jarige inwoner van Sneek was de brand aan het blussen met een tuinslang, de buurman met een poederblusser. Waarschijnlijk is de brand aangestoken. De auto is afgesleept. De politie, onder andere de technische recherche, heeft de zaak in onderzoek.

Franeker: inbraak fotowinkel
Donderdagochtend werd ingebroken in een winkel aan de Zilverstraat. Men kwam binnen door een deur te forceren. De vitrines met digitale fotocameras en videocameras zijn leeg gehaald. De politie heeft nog een zoekslag door de omgeving gemaakt, maar niets aangetroffen. De technische recherche zal een onderzoek instellen. Aangifte zal worden gedaan door een 43-jarige inwoner van Leeuwarden.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272