Gemeente Zoetermeer

Inloopavond groengebieden Oosterheem: donderdag 23 mei a.s.

Op donderdag 23 mei aanstaande vindt in het stadhuis een inloopbijeenkomst plaats over de inrichtingsvoorstellen voor de parken Het Veld en De Hoven in Oosterheem.
De avond begint om 19.30 uur in de Driemanspolderzaal (ingang Marktzijde) en duurt tot 21.00 uur.

Elke buurt een eigen sfeer
Oosterheem is een wijk met een bijzonder karakter. Bij de inrichting van Oosterheem wordt gestreefd naar een sfeervolle wijk waarbij elk afzonderlijk buurtje een eigen karakter heeft. Voor elke buurt is een thema gekozen waarop het stedenbouwkundig plan, de architectuur en de inrichting van de openbare ruimte worden afgestemd. Voor de inrichting van de groenpleinen in Oosterheem geldt dan ook dat de sfeer en het karakter aansluiten bij die van de buurt. De Hoven krijgen het thema 'Square' en bij het Veld is gekozen voor het thema veld of 'Drents landschap'.

Bewoners actief betrokken bij ontwerp
Voor de inrichting van de groengebieden zijn de bewoners actief betrokken geweest bij de planvorming. Vertegenwoordigers van de kopers- en huurdersverenigingen zijn in twee sessies samen met de gemeente bij elkaar geweest.
Op basis van het stedenbouwkundig plan is een eerste voorstel gemaakt voor de inrichting van de drie groengebieden, met een aantal eisen waaraan de gebieden tenminste moeten voldoen. Eisen in de vorm van sfeer en karakter van de buurt, gebruikers, speelwaarde en variatie zijn daarbij de belangrijkste uitgangspunten. Het eerste voorstel is vervolgens aan de bewoners gepresenteerd.
Hierna zijn de bewoners zelf aan de slag gegaan om hun eigen ideeën op papier te zetten. Aan de hand van de ingestuurde ideeën is een voorlopig ontwerp tot stand gekomen dat daarna tijdens een tweede sessie aan de bewoners werd gepresenteerd. Ook in deze fase hebben zij aanvullende opmerkingen gemaakt, waarna uiteindelijk het concept definitief ontwerp tot stand is gekomen.

Inrichtingsvoorstel het Veld
Bij het Veld is gekozen voor een natuurlijk karakter. In de buurt het Veld staat een natuurlijke en landschappelijke uitstraling voorop. Voor het park is hier het thema 'Drents landschap' gekozen. Dit landschap moet een uitdagende speelomgeving vormen voor kinderen en moet tegelijkertijd ook aantrekkelijk zijn voor ouderen. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en spelaanleidingen. Net als een echt landschap moet dit park met de tijd gevormd worden door het gebruik. In eerste instantie wordt hier een uitgangssituatie aangelegd die moet uitgroeien naar een eindbeeld dat nu nog niet precies te voorspellen is. Er wordt wel gestuurd door elementen als reliëf, beplanting en keien op een bepaalde manier te situeren.

Inrichtingsvoorstel De Hoven
De Hoven wordt een buurt met een stedelijk karakter. De groengebieden moeten een sfeer uitstralen vergelijkbaar met die van een engels Square: een netjes en verzorgd park waar mensen kunnen verpozen, waar kinderen kunnen spelen, waar bloemen bloeien en het gras altijd gemaaid is. Een laag sierlijk hekwerk, keermuur of haag zorgt ervoor dat de groene oase is afgescheiden van de drukke straat. Een groene omlijsting met daarbinnen een open ruimte.
Binnen de grenzen van het park is een onderscheid gemaakt in gebruiksgebieden: een verblijfsplek, een actieve speelplek en een open speelruimte.

Inspraakprocedure
Zoals gezegd bestaat het proces uit twee fasen: een interactieve fase en een inspraakfase.
De interactieve fase heeft plaatsgevonden met de vertegenwoordiging van kopers- en huurdersverenigingen in deelplan 1 in Oosterheem en is inmiddels afgerond. Met de inspraakfase, die voor alle bewoners en belanghebbenden is, wordt nu een start gemaakt. Op grond van de Algemene Inspraakverordening 1996 zal voor de inrichtingsvoorstellen een formele inspraakprocedure worden gevolgd. Gedurende deze procedure wordt u in de gelegenheid gesteld uw mening over het voorstel kenbaar te maken. Uw opmerkingen worden na afloop van de inspraaktermijn meegenomen bij het vaststellen van het definitief ontwerp. Uw mening of opmerkingen kunnen leiden tot de aanpassing van het voorstel.
In het eindverslag, dat na afloop van de inspraakprocedure wordt opgesteld, worden uw reacties besproken en kunt u lezen waarom uw suggestie wel of niet tot een aanpassing van het ontwerp heeft geleid.

Ter inzage
Op dinsdag 21 mei a.s. begint de formele inspraakprocedure die loopt tot en met 17 juni 2002.
Gedurende de termijn liggen het plan van aanpak en de inrichtingsvoorstellen ter inzage bij de afdeling Publiekszaken in de centrale hal van het stadhuis en in de wijkpost Oosterheem. De wijkpost is gevestigd aan de Hugo de Grootlaan, naast de noodschool en is open: elke dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Telefoon (079) 346 9007.
Reacties op het plan kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Zoetermeer,
Postbus 15, 2700 AA Zoetermeer onder vermelding van "inspraak inrichting groenpleinen Oosterheem".

Laatste wijziging: 13-5-2002