Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

http://www.minbzk.nl

MINBZK: criminaliteit onder etnische jongeren

Innovatieve aanpak moet criminaliteit onder etnische jongeren voorkomen

Gemeenten zetten nieuwe, innovatieve middelen in om te voorkomen dat jongeren uit etnische groepen in de criminaliteit terecht komen. Zo zal Leiden investeren in een internaatachtige voorziening: het project 'begeleid wonen' biedt allochtone jongeren woonbegeleiding, inkomensondersteuning en signalering en doorverwijzing bij specifieke problemen. Andere gemeenten komen met nieuwe vormen van coaching, loopbaanbegeleiding, de aanpak van de zogenaamde 'loverboys' en het bieden van opvoedingsondersteuning aan Somalische moeders.

Om deze innovatieve preventiemethoden mogelijk te maken heeft minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid ruim 4,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. De financiering maakt deel uit van het Preventiebeleid 2001-2004 waarvoor ruim 65 miljoen euro beschikbaar is.

Om te voorkomen dat allochtone jongeren ontsporen omdat ze hun school niet afmaken of na hun schoolperiode geen baan kunnen vinden, is het van belang dat gemeenten beter inspelen op de situatie van deze jongeren. Om te voorkomen dat allochtone jongeren tussen wal en schip vallen is voor de periode 2001 - 2004 in totaal 65 miljoen euro beschikbaar. De betrokkenheid van vertegenwoordigers uit de etnische groepen is een absolute voorwaarde om van deze aanpak een succes te maken. De minister heeft gemeenten uitgedaagd om, in overleg met die vertegenwoordigers, met onorthodoxe plannen te komen om marginalisering en criminaliteit onder jeugd van etnische herkomst tegen te gaan. Inmiddels heeft hij een keuze gemaakt uit 34 innovatieve voorstellen, ingezonden door in totaal 15 gemeenten.

De uitvoering start per augustus 2002. Uiterlijk in oktober 2005 leggen de gemeenten verantwoording af over de besteding van het voor deze plannen ontvangen geld, en geven zij inzicht in de behaalde resultaten en effecten. Succesvol gebleken oplossingen moeten gemeenten vervolgens continueren met eigen middelen. De geselecteerde voorstellen zijn afkomstig uit Breda, Deventer, Dordrecht, Groningen, Helmond, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Schiedam, Venlo en Zwolle.

Noot voor de redactie,