Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN MINISTER PAUL VAN GREMBERGEN VLAAMS MINISTER VAN

BINNENLANDSE AANGELEGENHEDEN, AMBTENARENZAKEN EN BUITENLANDS BELEID 23

mei 2002

Vakantiegeld brandweerpersoneel: minister Duquesne onderschat eigen verantwoordelijkheid

Op vraag van de burgemeester van de stad Turnhout wat er nu aan de hand is met het vakantiegeld voor de brandweer antwoordde federaal minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne dat minister Van Grembergen de gemeenten maar duidelijkheid moet verschaffen, aldus een bericht in het Belang van Limburg van vandaag.

Dit klopt echter niet met de werkelijkheid. Volgens het Lambermontakkoord bleef de gemeentelijke brandweer als veiligheidskorps immers een federale aangelegenheid. De Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden kan geen instructies geven over de uitbetaling van het vakantiegeld van het brandweerpersoneel, omdat het niet tot zijn bevoegdheid behoort.

Minister Duquesne moet bijgevolg toch zelf zijn verantwoordelijkheid nemen en ze niet afschuiven op de gewesten. Het blijft verbazen dat minister Duquesne blijkbaar elementaire spelregels van de staatshervorming niet onder de knie heeft, en door derden op zijn eigen bevoegdheid moet worden gewezen. De federale minister van Binnenlandse Zaken heeft de gemeentebesturen en hun personeelsleden met andere woorden onjuiste informatie verschaft over zaken die de mensen toch nauw aan het hart liggen.

De Vlaamse Lambermont-onderhandelaars waren vragende partij om ook de bevoegdheden inzake brandweer te laten overhevelen naar de gewesten. Maar de federale gesprekspartners gingen op de rem staan. Indien minister Duquesne te kennen geeft dat hij de verantwoordelijkheden inzake de brandweer toch liever op gewestelijk niveau behartigd ziet, wordt daar graag akte van genomen.

Info : Koen.Jongbloet@vlaanderen.be (02/553 23 11)