Provincie Limburg

Stimuleringsplan Zuid-Limburg-Zuid

Leidraad voor natuursubsidies

Gedeputeerde Staten hebben voor het zuidelijk deel van Zuid-Limburg het natuurstimuleringsplan in ontwerp vastgesteld. Op maandag 10 juni houdt de Provincie hierover een voorlichtingsavond in Gulpen. Het stimuleringsplan Zuid-Limburg-Zuid maakt duidelijk, welke natuurdoelen en welke natuurkwaliteit de Provincie in dit gebied wil bereiken. Het plan vormt straks het ijkpunt voor subsidiëring van particulier natuurbeheer volgens rijksregelingen. Het plan is vooral van belang voor particuliere terreineigenaren en agrariërs die van deze regelingen gebruik maken. In de aanloop naar de formele planprocedure hebben GS de inhoud uitgebreid besproken met de landbouw- en natuursector.

Het ontwerp-Stimuleringsplan Zuid-Limburg-Zuid bevat de uitwerking van de Plankaart Natuur uit de nota `Natuur en Landschapsbeheer 2000-2010` voor het gebied Zuid-Limburg-Zuid, ten zuiden van de rijksweg A76. Het Grensmaasgebied ten noorden van Maastricht valt buiten het gebied. Hiervoor wordt afhankelijk van het Grensmaasproject een apart plan voor opgesteld.

Voorlichting en inspraak
De Provincie houdt samen met de Dienst Landelijk Gebied een voorlichtingsavond op maandag 10 juni, om 20.00 uur in het ontmoetingscentrum Timpaan in Gulpen. Op deze avond wordt vooral ingegaan op de subsidiemogelijkheden die het plan biedt. Mw. Odile Wolfs, gedeputeerde voor natuur, zal een toelichting geven op het plan. Voorzitter is de heer Bogman, burgemeester van de gemeente Simpelveld.
Voor de definitieve vaststelling door GS ligt het ontwerp-Stimuleringsplan van 11 tot en met 25 juni 2002 ter inzage bij alle gemeenten in het gebied, de waterschappen, de Dienst Landelijk Gebied en bij het Gouvernement in Maastricht. In deze periode is het mogelijk om bij GS gemotiveerde bedenkingen tegen het plan in te dienen.

Subsidieregelingen Natuurbeheer
Het stimuleringsplan gaat na vaststelling ook fungeren als natuur- en beheers-gebieds-plannen volgens de Subsidieregeling Natuurbeheer (SN) en de Subsidieregeling Agrarisch Natuurbeheer (SAN) van het Rijk. Daarmee dient het als toetsingskader voor subsidieaanvragen op grond van deze rijksregelingen. Het ontwerp-plan beschrijft per gebied de natuurdoelen, de subsidiemogelijkheden en de begrenzingen van de gebieden waar deze regelingen gelden. Het ontwerpplan bevat ook voorstellen voor de definitieve begrenzing van ongeveer 95 ha natuurgebied en 340 ha beheersgebied. Het plan treedt in de plaats van de RBON-begrenzingenplannen Mergelland-West, -Noord en -Oost, Zuid-Limburg-Noord en Maasdal-zuid voor zover deze betrekking hebben op de gebieden behandeld in het Stimuleringsplan Zuid-Limburg-Zuid. 23-5-2002 14:58