---

Ministerie van Defensie



---

Nederland doet mee aan NAVO-oefening in Spanje

24-05-2002

Ongeveer 380 Nederlandse militairen van de Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht nemen deel aan de oefening "Dynamic Mix 2002". Deze grote NAVO-oefening vindt plaats in de periode van 28 mei tot en met 6 juni 2002 en speelt zich af in Spanje en op en rond de Canarische Eilanden. "Dynamic Mix 2002" heeft tot doel de kennis en gezamenlijke procedures van deelnemende NAVO-partners te oefenen en toetsen in de praktijk. Aan "Dynamic Mix 2002" nemen land-, lucht- en zeestrijdkrachten deel van een groot aantal NAVO-lidstaten. In totaal gaat het om ongeveer 17.000 militairen.

Het grootste aantal Nederlandse deelnemers is afkomstig van de Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht. Het gaat om 320 militairen die worden gestationeerd op de vliegbasis Zaragoza in Centraal Spanje. De Groep Geleide Wapens beschikt over Patriot-, Hawk- en Stinger-luchtafweerraketten. Hiermee levert de eenheid tijdens de oefening een aandeel in de NAVO-luchtverdediging. Daarnaast beoefent de eenheid, die in Nederland gestationeerd is op Luchtmachtbasis De Peel, tijdens "Dynamic Mix 2002" onder meer complexe verplaatsingen over de weg, per boot, per trein en door de lucht.

De Koninklijke Landmacht doet aan de oefening mee met 40 militairen van het Korps Commando Troepen en de Koninklijke Marine met 20 militairen. Naast Nederland nemen eenheden uit Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkije, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten deel aan "Dynamic Mix 2002".