Recente Persberichten
Jaar:
~2002
~2001
~2000

Persbericht

Startende ondernemers netwerken weinig

24-5-02

nummer: 2150

De kans dat nieuwe bedrijven de eerste jaren na de start overleven is groter als ze samenwerken met andere bedrijven. Dat geldt ook als startende ondernemers actief informele netwerken onderhouden. Toch is het percentage nieuwe bedrijven dat samenwerkt met andere bedrijven de afgelopen jaren niet toegenomen. Het aandeel van de startende ondernemers die actief informele netwerken onderhouden is slechts licht toegenomen. Veel startende ondernemers vinden bovendien dat zij niet over de eigenschappen en kwalificaties beschikken die nodig zijn om te kunnen participeren in netwerken. Deze resultaten komen uit onderzoek dat door onderzoeksbureau EIM is verricht.

Veel mensen starten een eigen bedrijf omdat zij eigen baas willen zijn. Maar het is beter als startende ondernemers zich openstellen voor medeondernemers. Een op de drie startende bedrijven werkt samen. Bij 70% daarvan betreft de samenwerking (mede) de kernactiviteiten van het bedrijf. Ondernemers van bedrijven die samenwerken vinden de samenwerking vaak belangrijk of zelfs heel belangrijk. Men vindt het onderhouden van informele contacten echter nog belangrijker.

Netwerken
Een op de twee startende ondernemers heeft buiten de normale bedrijfscontacten contact met medeondernemers in netwerken. Dit aandeel is in de loop van de jaren slechts licht toegenomen. Daarnaast is een op de vier startende ondernemers aangesloten bij een ondernemers, branche of beroepsorganisatie. Dit aandeel is door de jaren heen onveranderd gebleven. Deze organisaties bieden de ondernemer mogelijkheden om contacten te onderhouden met medeondernemers. Daarnaast bieden deze organisaties de ondernemer mogelijkheden om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, hetgeen ook de kans op het voortbestaan van het bedrijf vergroot.

Ontoereikende kwalificaties
Om te kunnen participeren in netwerken moet de ondernemer over de juiste eigenschappen en kwalificaties beschikken. Van de startende ondernemers zegt 30% van zichzelf dat zij in sterke of zeer sterke mate beschikken over de eigenschappen en kwalificaties die nodig zijn om te kunnen participeren in netwerken. Toch zegt 24% van de startende ondernemers daarover maar in zwakke of zeer zwakke mate te beschikken. Als het gaat om het openstaan voor nieuwe ontwikkelingen, ervaring binnen de branche en de geneigdheid risico's te nemen, achten startende ondernemers zich veel beter toegerust.

Meer informatie vindt u in het korte bericht 'Startende ondernemers netwerken weinig' op de website van EIM,
www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.
Inlichtingen kunt u verkrijgen bij: 079 341 36 34