Gemeente Sneek


Dodehoekspiegels op gemeentewagens

GEMEENTE SNEEK ALERT OP DODE HOEK De gemeente Sneek is ingenomen met de actie van het Landelijk Bureau Fietsersbond om het probleem van de 'dode hoek' bij vrachtwagens zoveel mogelijk terug te dringen. De gemeente heeft zelf al op verschillende punten actie ondernomen om hieraan mee te helpen. Zo zijn de bedrijfswagens van de gemeente - de vuilniswagens, de kolkenzuiger, de veegmachine en de vrachtauto - allemaal voorzien van extra 'dode hoek' spiegels en van camera's en voorzien van een dichte zijafscherming. Daarnaast volgen de chauffeurs regelmatig rijvaardigheidscursussen. Chauffeursvereniging De 'dode hoek' wordt ook meegenomen bij de verkeerseducatie. Zowel op scholen voor het voortgezet onderwijs als bij het ouderencentrum wordt voorlichting gegeven over verkeersveiligheid. Hierbij passeren verschillende aspecten de revue en zeker ook dat van de dode hoek bij vrachtwagens. Deze voorlichting wordt gegeven door (ex-)vrachtwagenchauffeurs van de Chauffeursvereniging Friesland. Zij hebben een vrachtwagen omgebouwd tot instructieruimte en geven daarmee uitleg over de 'dode hoek' en de gevaren die daarmee gepaard gaan. De gemeente probeert ook op een andere manieren te voorkomen dat fietsers en gemotoriseerd verkeer met elkaar in botsing komen.
* Er wordt bijvoorbeeld rekening mee gehouden bij de aanleg van wegen en rotondes.

* Om aanrijdingen te voorkomen hebben (brom)fietsers op verschillende plekken géén voorrang op autoverkeer, onder andere op de minirotondes.
* Op kruispunten waar het verkeer met verkeerslichten wordt geregeld, wordt op belangrijke verkeersaders het conflict tussen rechtdoor gaande fietsers en rechtsafslaande vrachtwagens voorkomen.
* Op verschillende kruispunten is voor de (brom)fietsers een apart opstelvak beschikbaar, dat vóór de opstelvakken voor auto's en vrachtauto's ligt.

De gemeente heeft alle bedrijfswagens voorzien van een 'dode hoek' spiegel, om de veiligheid om het verkeer voor (brom)fietsers zo goed mogelijk te kunnen beschermen.Foto: Simon Bleeker