CBS

Daling buitenlandse handel in maart

In maart 2002 is de waarde van de in- en uitvoer van goederen ten opzichte van maart vorig jaar afgenomen. De uitvoer is met 6 procent gedaald tot bijna 21 miljard euro. De invoer is met 10 procent afgenomen en bedraagt ruim 18 miljard euro. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. De invoer is ten opzichte van een jaar eerder voor de zevende opeenvolgende maand gedaald en de uitvoer voor de achtste opeenvolgende maand. De afnames van de in- en uitvoer zijn gedeeltelijk te verklaren door lagere prijzen. Het handelsoverschot over maart 2002 bedraagt 3 miljard euro.

Daling uitvoer naar EU landen
Nederland heeft in maart 2002 voor ruim 16 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar EU landen. Dit is acht procent minder dan in maart 2001. De invoer uit EU landen bedraagt in maart ruim 10 miljard euro. Dat is zeven procent minder dan een jaar eerder. Het handelsoverschot met de EU landen over maart 2002 bedraagt 6 miljard euro.

Uitvoer naar niet-EU landen gestegen
Bij de uitvoer naar niet-EU landen is er sprake van een groei van 2 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De niet-EU uitvoer komt uit op bijna 5 miljard euro. De invoer is ten opzichte van maart 2001 met 12 procent gedaald en bedraagt bijna 8 miljard euro. Het handelstekort met de niet-EU landen over maart 2002 bedraagt ruim 3 miljard euro.

Technische toelichting
De maandcijfers van de in- en uitvoer van goederen worden tweemaal per jaar nader vastgesteld. Bijstellingen zijn dus mogelijk. De in- en uitvoercijfers zijn inclusief de zogenaamde wederuitvoer. Dit zijn goederen die in Nederland zijn ingevoerd en het land in (vrijwel) onbewerkte staat weer verlaten. Wel moeten deze goederen in eigendom worden overgedragen aan een Nederlandse ingezetene. Indien geen sprake is van eigendomsoverdracht spreekt men van doorvoer. De in- en uitvoer van diensten wordt buiten beschouwing gelaten. Tenzij anders vermeld, zijn de ontwikkelingen berekend ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar. In 2002 telt maart één werkdag minder dan in 2001.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. E. Onat, tel. (045) 570 73 18.

Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-098
24 mei 2002
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht