BMG NEDERLAND

Nieuwe single en platencontract voor Soulvation

Soulvation, de band rond dj Ronald Molendijk en Jeroen Rietbergen, heeft platenmaatschappij PIAS verruild voor BMG. De eerste single die de band uitbrengt op haar nieuwe label is het zonnige Summer In The City, dat zal verschijnen op 24 mei a.s. De single is volledig opnieuw opgenomen en zal ook diverse remixen bevatten. Ook zal in mei de bijbehorende nieuwe videoclip worden gelanceerd. Het nieuwe album, More Love, wordt verwacht in augustus.

In 1996 wordt Ronald Molendijk uitgeroepen tot beste club-dj van Nederland, hetgeen voor de Rotterdammer het begin van vele gouden jaren betekent. Hij ontmoet de toetsenist Jeroen Rietbergen en er ontstaat een hechte vriendschap en bovenal een zeer productieve relatie. Rietbergen is niet de minste muzikant. Als keyboardspeler stond hij al samen met Candy Dulfer, Ruth Jacoth, Marco Borsato en Tooths Tielemans op de planken. Samen brachten Ronald en Jeroen onder de noemer Flat Earth Society diverse releases, als Deeper, Lara s Move en Ooh Baby, uit. Flat Earth Society vormt de basis voor Soulvation. Molendijk: Ik heb altijd verder gekeken dan de dance-scene. Ik geniet de status van buitenbeentje, en doe er alles aan om die reputatie in stand te houden. De weg die ik bewandel is niet de kortste; hij is lang, zwaar en moeilijk. Ooit was het mijn doel om de resident-dj van Nighttown te worden. Maar toen ik dat eenmaal was, vroeg ik mij gelijk af hoe ik er weg kon komen.

Molendijk heeft bewondering voor artiesten als bijvoorbeeld Miles Davis en hij ziet wel parallellen tussen zichzelf en de lastige jazzmeester: Niet dat ik mij vergelijk met de groten der aarde, maar Miles had ook
zo n fuck you-houding. Men bekritiseerde hem om zijn muzikale koerswijzigingen, maar dat kon hem niet schelen, aldus Molendijk.

In juni 2001 verscheen de goed ontvangen single I Just Can t Stop, in oktober van dat jaar gevolgd door de single Flying Into Love en het album Some Love in november. Soulvation is een project waarin pop, soul en jazz zich soepel verenigen. Het betreft een productie met medewerking van vijf musici en drie vocalisten. Een echte band dus.

Het is zeker geen gemakkelijke productie, wat je van veel house wel kunt zeggen. Niet dat we daar iets op tegen hebben, we kunnen ons van vele stijlen voorstellen dat men ze leuk vindt. Maar met Soulvation denken we mensen te verrassen. We hebben er echt liedjes voor geschreven, het is warme clubmuziek, aldus Molendijk en Rietbergen.

Dat Soulvation een groot publiek aanspreekt, blijkt uit spetterende optredens op het North Sea Jazz Festival, Dance Valley, Parkpop en vijfmaal Vrienden Van Amstel Live in Ahoy. Tijdens Noorderslag 2002 in Groningen, waar Soulvation voor een enthousiast publiek een optreden geeft, wordt bekend dat de formatie winnaar is van een Essent Award.
In de zomer zal Soulvation de gerenommeerde festivals en dance-events aandoen.