Gemeente Weert

15-05-2002

St. Franciscus centraal op expositie in Jacob van Hornemuseum

Wethouder van cultuur Rob van Dooren opent vrijdag 24 mei a.s. om 15.00 uur in museum Jacob van Horne in Weert de tentoonstelling "De rijkdom van een arme. St. Franciscus in de Nederlandse kunst 16e-20e eeuw". Pater Herman Piek, gardiaan van de minderbroeders te Weert, houdt bij die opening een korte inleiding. De expositie toont naast beelden, schilderijen en prenten van St. Franciscus onder andere ook reliëfs, glas in lood, borden, munten en religieus vaatwerk.

Franciscus Bernardone (Franciscus van Assisi) leefde van 1181 tot 1226. Hij vormde in 1209 in Assisi (Italië) een religieuze broederschap: de mindere broeders. Zij vormden in 1223 bij de kerkelijke goedkeuring de orde der minderbroeders. Centraal staan een evangelische levenswijze, de verkondiging van het evangelie en de armoedebeleving. Dat alles in navolging van Christus. In 1228 werd Franciscus heilig verklaard.

De rijkdom van een arme
Door de eeuwen heen werd Franciscus op verschillende manieren afgebeeld. Heel bekend zijn de afbeeldingen van Franciscus met de wondetekenen van Christus, gekregen bij diens kruisiging. Zeer bekend is ook de in de 19e eeuw ontstane voorstelling van Franciscus als vriend van dieren, vogels en vissen. Werelddierendag valt niet voor niets op zijn sterfdatum, 4 oktober.
Deze en een aantal andere facetten uit het leven van de heilige tonen dat er naast de spirituele rijkdom ook een rijke schare voorstellingen is van deze arme heilige.

Zeldzame Franciscuszuil
Voor deze expositie heeft het museum in de eerste plaats kunnen putten uit de eigen collectie franciscana, deels opgeslagen in het depot. Uit enkele franciscaanse vestigingen in Nederland komen diverse voorwerpen, waaronder een Franciscus, geschilderd door de bekende 17e eeuwse Leids-Amsterdamse schilder Jan Lievens. Uit het Museum der Vlaamse Minderbroeders in St. Truiden komen enkele opmerkelijke schilderijen, waaronder "Franciscus voor de sultan" en een albasten reliëf van Franciscus in gebed.
Verguld is het museum ook met de bruikleen van een Belgische antiquair, die voor deze gelegenheid een zogenaamde "Franciscuszuil" in bruikleen afstaat. Deze zuil van vruchtenhout, enig in zijn soort, bevat een aantal reliëfs die scènes uit het leven van Franciscus voorstellen.

Openingstijden
De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 3 november 2002. Museum Jacob van Horne is gelegen aan de Markt 7 te Weert. Openingstijden zijn: dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak ook buiten deze openingsuren terecht. Toegang is gratis. Het museum is ook tijdens de kermisdagen geopend. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. T. Schers, tel. (0495) 575 360.