Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22-05-2002

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 24 mei
Nederland 2 - 22.13 uur

Award vermiste kinderen

Dit jaar wordt in TROS VERMIST voor het eerst een onderscheiding uitgereikt aan een persoon of instantie die zich op bijzondere wijze inzet bij de opsporing van vermiste kinderen of steun aan achterblijvers. De vermissing van een kind is een dramatische gebeurtenis in het leven van ouders, maar ook hulpverleners, politiemensen en particuliere speurders raken soms zeer emotioneel betrokken bij een kindervermissing. Aan de vooravond van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen reikt Jaap Jongbloed een beeld uit van beeldhouwster Marianne Houtkamp aan iemand die zeer nauw betrokken is bij de opsporing van een vermist kind. Deze persoon wordt in het zonnetje gezet met de onderscheiding die tevens dient als aanmoediging.

Zaterdag 25 mei is in Europa vanaf dit jaar de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen. Het initiatief is afkomstig uit Amerika en de datum is gekozen omdat op 25 mei 1979 de 6-jarige Etan Patz in New York vermist raakte op weg naar school. In Europa wordt dit jaar op de avond van 24 mei het startschot gegeven in TROS VERMIST in samenwerking met de Belgische zusterorganisatie Child Focus. De Belgische Koningin Paola is de beschermvrouwe van de Dag van de Vermiste Kinderen en zal een ieder oproepen om op zaterdag 25 mei een speldje van een vergeet-me-nietje te dragen waarvan er meer dan een miljoen gratis worden verspreid.

In Vermist - naast de gebruikelijke reportages - betuigen bekende wereldleiders en prominente Nederlanders hun steun aan de vergeet-me-niet-actie. In de studio zijn ouders van vermiste kinderen aanwezig en zingt Rob de Nijs een speciaal lied over een vermist kind.

Voor meer informatie, een foto van de 'Award Vermiste Kinderen', ontworpen door Marianne Houtkamp, plus affiches + aanvraag 'vergeet-me-niet-speldjes': www.dagvandevermistekinderen.nl



Ingezonden persbericht