European Commission

IP/02/737

Brussel, 22 mei 2002

Goedkeuring Commissie voor overheidsfinanciering digitale televisie- en radiokanalen BBC

De Europese Commissie heeft besloten dat er bij de financiering van de negen nieuwe digitale televisie- en radiokanalen van de BBC uit de Britse omroepbijdrage geen sprake is van staatssteun. Voor de nieuwe kanalen gelden immers openbare-dienstverplichtingen en de overheidsfinanciering is niet onevenredig aan de nettokosten voor de exploitatie van die diensten.

Vorig jaar deed de Britse regering bij de Commissie aanmelding van de vergoeding door de Staat - uit de omroepbijdrage - voor de nieuwe digitale kanalen. De totale nettokosten van de negen nieuwe kanalen worden geraamd op 90 miljoen GBP.

Na de aanmelding heeft de Commissie onderzocht of deze vergoeding al dan niet beschouwd moest worden als staatssteun in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag. De nieuwe digitale kanalen maken deel uit van de openbare opdracht van de BBC en zullen worden gefinancierd uit de omroepbijdrage.

Omdat de BBC met andere omroepen en programmamakers concurreert, zou de overheidsfinanciering de BBC kunnen bevoordelen ten opzichte van haar Europese concurrenten - en dus het handelsverkeer tussen lidstaten verstoren.

In dit geval wordt de BBC evenwel geen reëel voordeel toegekend, aangezien de vergoeding voor de digitale kanalen niet onevenredig is aan de nettokosten van de nieuwe kanalen, die worden aangeboden als onderdeel van de openbare-dienstverplichting van de BBC. Daarom kwam de Commissie dan ook tot de conclusie dat de maatregel geen staatssteun vormt in de zin van artikel 87, lid 1, van het EG-Verdrag.