Politie Rotterdam-Rijnmond

Bijgewerkt: 24-05-02 11:04
Ochtenduitgave vrijdag 24 mei 2002
SNELHEIDSCONTROLE PASCALWEG (24 april 2002)
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdag van half vier 's middags tot zeven uur 's avonds een radarsnelheidscontrole in beide rijrichtingen op de Pascalweg, ter hoogte van een oversteekplaats op de Berkenwoudestraat. Van de 3061 passerende automobilisten flitste de snelheidsradar er 204 wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 94 km/uur.

INTEGRALE ACTIE CS & OMGEVING (24 april 2002)
Donderdag werd er tussen 16.00 en 22.00 uur door de politie van district Rotterdam-Centrum in samenwerking met de NS, KLPD-spoorwegpolitie, de RET, PBR, Marokkaanse vaders en Zorgmakelaars een actie gehouden op en in de omgeving van het Centraal Station. Rond vijf uur werd een groot aantal drugsrunners weggestuurd. Om 21.00 uur werd een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden, omdat hij stond te dealen op het Kruisplein. Er werden die dag in totaal 39 bekeuringen voor verkeersovertredingen en enkele waarschuwingen voor diverse feiten gegeven. De NS controleerde 4608 reizigers waarvan er 58 geen geldig vervoersbewijs bij zich hadden.

NEPAGENTEN (24 april 2002)
Donderdagmiddag omstreeks half acht werd op de West-Kruiskade een 34-jarige man uit Japan opgelicht door twee nepagenten. Twee mannen, allebei gekleed in een zwart leren jack, benaderden het slachtoffer. Eén van de daders verklaarde van de politie te zijn en toonde een vals legitimatiebewijs. Op verzoek van de 'politieman' moest de man uit Japan zijn portemonnee en paspoort afgeven in verband met een 'drugscontrole'. De dader haalde 300 euro uit de portemonnee en gaf daarna de rest terug. Vervolgens liep het tweetal weg.

MAN BEROOFD VAN TAXI, DADER NA ACHTERVOLGING AANGEHOUDEN (24 april 2002)
Donderdagavond omstreeks tien uur werd op het Henegouwerplein een 42-jarige man uit Rotterdam beroofd van zijn taxi. Een man was bij het Centraal Station ingestapt en wilde naar een hotel op het Henegouwerplein. Eenmaal daar aangekomen graaide de man de autosleutels uit het contactslot van de taxi en bedreigde de taxichauffeur met een mes. De taxichauffeur moest zijn portemonnee afgeven, waarna de verdachte er 40 euro uithaalde. Het slachtoffer vluchtte uit zijn taxi, waarna de man er met de taxi vandoor ging. Politiemensen zagen de taxi even later rijden op de Tjalklaan. Er volgde een achtervolging over de rijksweg A20 en rijksweg A16, waarbij hoge snelheden werden gehaald. Tweemaal probeerde de verdachte een motoragent van zijn motor te rijden. Vlak voor de afslag Hendrik-Ido-Ambacht kwam de taxi in aanraking met een politieauto. De politieauto slipte, raakte een auto met caravan en kwam vervolgens tot stilstand tegen de vangrail. Niemand raakte gewond. De verdachte reed de afslag af maar kon worden ingesloten door politievoertuigen. De verdachte, een Rotterdammer (zijn leeftijd is nog niet bekend, werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Hij werd ingesloten.

SNELHEIDSCONTROLES (24 april 2002)
Donderdag werd er tussen kwart voor vier 's middags en half tien 's avonds door de Verkeerspolitie op diverse locaties snelheidscontroles gehouden. Op de Statenweg werd tussen kwart voor vier en kwart voor zes gecontroleerd. Van de 1040 passanten hielden 28 zich niet aan de maximum snelheid van 50 km/u. Hoogst gemeten snelheid 110 km/u. Tussen half vijf en half zes hielden 34 van de 600 bestuurders zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u op de Tjalklaan. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 78 km/u. Op de Maasboulevard stad-uitgaand reden 48 van de 1260 bestuurders te hard. Tussen kwart voor acht en half tien 's avonds was de hoogst gemeten snelheid 101 km/u in plaats van de toegestane 50 km/u. Op de Maasboulevard stad-ingaand werd op hetzelfde tijdstip gecontroleerd. Hier reden 112 van de 1110 passerende automobilisten te hard. Hoogste gemeten snelheid 82 km/u.

VERDACHTEN BEROVING AANGEHOUDEN (24 april 2002) Donderdagmiddag omstreeks vijf uur werd op het fietspad van de Groene Kruisweg een 16-jarige jongen uit Rhoon beroofd van zijn fiets door twee mannen. Een passerende politieman zag dat er iets aan de hand was en waarschuwde zijn collega's. Het tweetal ging er met de fiets vandoor in de richting van de Slinge. In de Zierikzeestraat werden de mannen, Rotterdammers van 19 en 21 jaar, aanhouden. Eén van de verdachten bleek ook nog gesignaleerd te staan voor het doorrijden na een aanrijding. Zij werden overgebracht naar het bureau en ingesloten.

BRANDSTICHTING (24 april 2002)
Vrijdagmorgen vroeg omstreeks half drie ontstond brand in een woning op de vierde verdieping van een flatgebouw aan de Schuddebeursstraat. In de woning was toen de brandweer ter plaatse kwam niemand meer aanwezig. Bewoners van omliggende woningen werden gewaarschuwd en uit voorzorg uit hun woning gehaald. De brandweer bluste de brand. Wat later omstreeks kwart voor vier, kwam de 25-jarige bewoner bij zijn woning. De man werd aangehouden, op verdenking van het in brand steken van zijn woning. Hij werd overgebracht naar het bureau waar hij de brandstichting bekende.
Omstreeks kwart over drie vrijdagmorgen brak er brand uit in een kelderbox aan de Kerkwervesingel. Vermoedelijk is ook hier sprake van brandstichting. Acht bewoners van bovenliggende woningen moesten met ademhalingsproblemen worden overgebracht naar respectievelijk het Zuiderziekenhuis en het Ikaziaziekenhuis. Het is niet uitgesloten dat de aangehouden bewoner van de Schuddebeursstraat ook deze brand heeft gesticht. De politie van het district Zuid stelt een nader onderzoek in.
Avonduitgave donderdag 23 mei 2002
INBREKER AANGEHOUDEN (23 april 2002)
Donderdagochtend omstreeks kwart over zes werd op de Berkelselaan een 36-jarige Rotterdammer door surveillerende politiemensen aangehouden, die het slot van een bromfiets aan het verbreken was. Verder was de man in bezit van een tas met daarin van diefstal afkomstige goederen. Zo zat er een radio/cd-speler in, afkomstig van een auto waar in de nacht van woensdag op donderdag op de Gordelweg was ingebroken. Verder zaten er in de tas een mobiele telefoon, enkele radio/cd-spelers en diverse gereedschappen. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau in de Prins Frederik Hendrikstraat.

SNELHEIDSCONTROLE (23 april 2002)
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdagmorgen tussen tien en kwart over elf een radarsnelheidscontrole op de Pascalweg. Van de in totaal 685 passerende automobilisten kunnen er binnenkort 51 een acceptgirokaart op hun deurmat vinden wegens overschrijding van de 50 km-limiet. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 88 km/uur.

HENNEPKWEKERIJTJE OP ACHTTIEN HOOG OPGEROLD (23 april 2002) Naar aanleiding van klachten over stankoverlast werd donderdagmorgen door politiepersoneel van het district Oost een onderzoek ingesteld in een flatwoning op de achttiende etage aan de Dawesweg. In de keuken werd een hennepkwekerij met zo'n veertig planten aangetroffen. De planten en de voor de groei benodigde apparatuur werden in beslag genomen. Personeel van Eneco constateerde dat de voor het kwekerijtje benodigde stroom illegaal vanuit de meterkast werd betrokken, omdat enige tijd geleden de elektriciteitsmeter al was verwijderd in verband met een eerdere illegale stroomafname voor een hennepkwekerij. Naar de 38-jarige bewoner, die niet thuis was, wordt op grond van de Opiumwet een onderzoek ingesteld.

ARBEIDSONGEVAL MET LETSEL (23 april 2002)
BERKEL EN RODENRIJS - Donderdagmorgen kort voor tien uur maakte een 35-jarige man uit Bergschenhoek, medewerker van een aannemersbedrijf, in de Kerkstraat een val van ruim twee meter. De man was stond op een afdak op een ladder om samen met een collega een raam op de eerste etage te plaatsen. De brandweer moest er met een ladderwagen aan te pas komen om het slachtoffer, dat ernstig beenletsel had opgelopen, van het afdak te halen. GGD-personeel bracht de man vervolgens naar het Dijkzigtziekenhuis in Rotterdam.

TWEE BEROVERS AANGEHOUDEN (23 april 2002)
Donderdagmiddag rond vijf uur zag een daar rijdende politieman dat op de Groene Kruisweg een 16-jarige jongen uit Rhoon door twee mannen werd afgetuigd en vervolgens van z'n fiets werd beroofd. Samen met andere politiemensen werden de beide berovers, Rotterdammers van 19 en 21 jaar, na een achtervolging in de Zierikzeestraat in hun kladden gegrepen. Het tweetal werd voor nader onderzoek en verhoor ingesloten, waarbij bleek dat de 19-jarige Rotterdammer nog gesignaleerd stond voor het aanrijden van een meisje in een gestolen auto. Na de aanrijding was hij er toen vandoor gegaan.