SANOFI-SYNTHELABO

Irbesartan verlaagt de bloeddruk sterker dan Valsartan

Publicatie toont aan dat Irbesartan de bloeddruk van patiënten met hoge bloeddruk sterker verlaagt dan Valsartan

Parijs - Uit de resultaten van een onlangs gepubliceerd onderzoek naar Irbesartan (Avapro(r)/Aprovel/Karvea) een bloeddruk verlagend middel uit de Angiotensine II receptorantagonist (AIIRA)-klasse, op de markt gebracht door Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo blijkt dat bij patiënten die werden behandeld met Irbesartan de bloeddruk sterker daalde (het primaire eindpunt van de studie), dat hun bloeddruk beter werd genormaliseerd en dat bovendien meer patiënten op de behandeling reageerden (secundaire studie-eindpunten) vergeleken met patiënten die Valsartan kregen toegediend, een ander veel voorgeschreven AIIRA. Beide geneesmiddelen zijn onderzocht op hun aanbevolen begindoses. De resultaten van het onderzoek, getiteld 'An Ambulatory Blood Pressure Monitoring Study of the Comparative Antihypertensive Efficacy of Two Angiotensin II Receptor Antagonists, Irbesartan and Valsartan' (Een ambulante bloeddrukstudie van de relatieve doeltreffendheid van antihypertensiva voor twee angiotensine II receptorantagonisten: Irbesartan en Valsartan) zijn in het laatste nummer van Blood Pressure Monitoring gepubliceerd.(1)

Het onderzoek had als doel de bloeddrukverlagende effecten te evalueren van de normaal aanbevolen, aanvankelijke dosis Irbesartan en deze effecten te vergelijken met Valsartan. In het onderzoek zijn 426 mannen en vrouwen meteen licht tot gemiddeld verhoogde bloeddruk op willekeurige wijze in twee groepen onderverdeeld. De ene groep kreeg gedurende acht weken dagelijks 150 mg Irbesartan toegediend, terwijl de andere groep gedurende acht weken 80 mg Valsartan kreeg toegediend. Bij patiënten die Irbesartan ontvingen, daalde de 24-uurs ambulante diastolische bloeddruk met 6,73 mm/Hg tegenover 4,84 mm/Hg voor Valsartan (p=0,035). Bovendien daalde hun ambulante systolische bloeddruk met 11,62 mm/Hg voor Irbesartan tegenover 7,5 mm/Hg voor Valsartan(p(0,01). Bij drie verschillende methoden van bloeddrukmeting (ambulante bloeddrukcontrole, bloeddrukmeting op het werk en bloeddrukmeting thuis) bleek dat een significant groter aantal patiënten in de Irbesartan-groep de vooraf gestelde doelen voor verlaging van de diastolische bloeddruk bereikte.

'Hoewel hoge bloeddruk een van de meest voorkomende en moeilijkste condities is die op effectieve wijze kan worden gecontroleerd, blijkt uit eerdere onderzoeken dat verlaging van de bloeddruk noodzakelijk is om de patiënt tegen een verhoogd risico van cardiovasculaire ziekten te beschermen', stelt Giuseppe Mancia, hoogleraar geneeskunde en voorzitter van de Faculteit voor Geneeskunde, Preventie en Toegepaste Biotechnologie van de universiteit Milano-Bicocca in het S. Gerardo-ziekenhuis te Monza, Italië. 'Deze studie verschaft het ondubbelzinnige bewijs dat Irbesartan bijzonder effectief is in de angiotensine II receptorantagonist-klasse voor het verlagen van hoge bloeddruk. Dit sterk geprononceerde, bloeddruk verlagende effect is waarneembaar in onder voor de patiënt normale omstandigheden geregistreerde bloeddrukwaarden, hetgeen de waarden zijn die het meeste belang hebben voor de prognose en bescherming voor de patiënt.'

Andere belangrijke resultaten zijn dat een aanzienlijk groter aantal patiënten die Irbesartan ontvingen op de behandeling reageerde, in vergelijking met de patiënten die Valsartan kregen (63,9 procent tegen 44,3 procent). Zowel Irbesartan als Valsartan brachten significante verlagingen in de basislijn-bloeddruk teweeg. Over het algemeen produceerde Irbesartan echter een significant langere en grotere verlaging, volgens alle drie in de studie gebruikte methoden voor bloeddrukmeting. In het onderzoek zijn Irbesartan en Valsartan niet vergeleken met betrekking tot de maximaal aanbevolen doses (resp. 300 mg dagelijks en 320 mg dagelijks).

'Verschillende bevindingen wijzen erop dat als we de bloeddruk sterker verlagen dan in het verleden, dit meer bescherming biedt aan patiënten met een hoog risicoprofiel voor cardiovasculaire ziekten, en wellicht ook aan mensen met hypertensie in het algemeen', meent professor Mancia. 'Uit dit onderzoek blijkt dat we met Irbesartan zonder meer op de goede weg zijn, zoals kan worden opgemaakt uit de gegevens die consequent waren voor bloeddrukmetingen in drie verschillende situaties: bij de dokter, thuis en gedurende de dag en nacht.'

Hypertensie of hoge bloeddruk levert ernstig gevaar op voor de gezondheid, en meer dan 600 miljoen mensen over de hele wereld lijden eraan. Ongecontroleerde hoge bloeddruk is een aanzienlijke risicofactor voor hartaanvallen, beroertes, hartinsufficiëntie en nierziekten. De wereldgezondheidsorganisatie schat dat over de hele wereld jaarlijks 3 miljoen mensen sterven aan de gevolgen van hoge bloeddruk, en dat 75 procent van de mensen met hypertensie hun bloeddruk onvoldoende laten controleren.

Het onderzoek is uitgevoerd door Giuseppe Mancia M.D., hoogleraar in de Geneeskunde en voorzitter van de Faculteit voor Geneeskunde, Preventie en Toegepaste Biotechnologie van de Universiteit Milano-Bicocca in S. Gerardo-ziekenhuis te Monza, Italië. De Universiteit van Milan-Bicocca is op één na grootste rijksuniversiteit. De medische faculteit is ondergebracht in het S. Gerardo-ziekenhuis in Monza in de provincie Milaan.

Irbesartan wordt door Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo wereldwijd verkocht onder de merknamen Avapro(r), Aprovel en Karvea. Irbesartan wordt ook verkocht in combinatie met hydrochloorthiazide onder de merknamen Avalide(r), CoAprovel en Karvezide. Irbesartan, dat is ontwikkeld door de researchteams van Sanofi-Synthelabo, valt onder een overeenkomst voor gezamenlijke ontwikkeling en marketing die in 1993 is gesloten tussen Bristol-Myers Squibb en Sanofi-Synthelabo.

(1) Blood Pressure Monitoring 7, mei-juni 2002, pp. 135-142

Website: http://www.bms.com

Caroline Almeida van Bristol-Myers Squibb, telefoon +1 609 252-4609; of Jean-Marc Podvin van Sanofi-Synthelabo, telefoon +33 1 53 77-42-23

24 mei 02 11:10