Rijksuniversiteit Groningen

24 mei 2002

Nummer 76 24 mei 2002

RUG-Kunststipendium voor multimedia-project over het verlangen naar liefde

Zestien projecten
Noot voor de pers

Het Kunststipendium van de Rijksuniversiteit Groningen is gisteravond toegekend aan filosofiestudent Arjen Nolles voor zijn multimedia-project Verlangen. Het project is gebaseerd op de Middeleeuwse versregel Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu (Alle vogels zijn begonnen nesten te bouwen behalve jij en ik). Nolles wil deze metafoor uitwerken in drie korte films die vertoond worden in combinatie met een modeshow.

Het project Verlangen gaat over over thema's als 'het verlangen naar een verre geliefde' en 'het verlangen naar het geven van warmte'. Nolles wil voor het project een drietal dubbele films opnemen. Elk film bestaat uit twee series opnamen, die op twee, naast elkaar opgehangen schermen zullen worden geprojecteerd. In de films acteren een vrouw, met kleding die voor een deel uit veren bestaat, en een man met kleding die verwijst naar een kloosterleven. Bij het vertonen van de films zal de kleding tussen de projectieschermen geshowd worden door de acteurs.

Zestien projecten

Het RUG-kunststipendium bestaat uit een bedrag van 5.000 euro te besteden aan de uitvoering van een kunstproject door een student, of een groep studenten, van de RUG. Het stipendium werd dit jaar voor het eerst uitgereikt. Er waren zestien projecten ingediend. Die werden beoordeeld door een jury met daarin Kees van Twist (directeur Groninger Museum), Ton van der Goot (directeur schouwburg Groningen), Henk Spoeltman (directeur cultureel centrum USVA) en Douwe Wiersma (decaan faculteit W&N).

Arjen Nolles (Leeuwarden, 1972) studeerde eerder rechten aan de RUG. Gelijktijdig met die studie volgde hij een opleiding aan de Groningse kunstacademie Minerva. Na zijn studie werkte hij enige tijd bij een juristenkantoor waar hij asielzoekerszaken behandelde. Op het ogenblik volgt Nolles een studie filosofie bij de RUG.

Noot voor de pers

Interne en Externe Betrekkingen, tel.: (050)363 54 46.