Korps: Limburg-Noord, plaats: Venlo 24-05-2002 Mediabericht 24 mei (12.30 uur)

Noord- en Midden-Limburg wordt veiliger

Publiekskrant politiekorps in elke brievenbus

VENLO - Uit de jaarcijfers 2001 van de politie Limburg-Noord blijkt dat het de goede kant op gaat in Noord- en Midden-Limburg. Er is meer blauw op straat, meer zichtbare aanwezigheid van de gebiedsmentoren, meer brede samenwerking met partners en maatschappelijke dienstverleners en natuurlijk de medewerking van de burgers zelf. Verder zijn er minder woninginbraken en minder autodiefstallen gepleegd, is er een daling in het aantal ziekenhuisgewonden en een teruglopend aantal meldingen van vernielingen en vandalisme. Wat de politie Limburg-Noord nog zorgen baart, is het aantal mishandelingen en bedreigingen en de forse toename van het aantal dodelijke verkeersongevallen. Het jaarverslag van het politiekorps Limburg-Noord met deze en nog veel meer andere gegevens is vrijdag 24 mei door korpsbeheerder Schrijen aan het Regionaal College aangeboden. Een populaire versie van het jaarverslag staat in de publiekskrant "De Balans 2001" die komende week huis aan huis in Noord- en Midden-Limburg wordt verspreid. Korpschef Van Baarle presenteerde tijdens het Regionaal College De Balans 2001.

Dat het de afgelopen jaren veiliger is geworden blijkt ook uit een bevolkingsonderzoek - Politiemonitor genaamd - dat begin 2001 onder de inwoners van Noord- en Midden-Limburg is uitgevoerd. De burgers voelen zich veiliger dan 2 jaar geleden. Het totaal aantal aangiftes ligt al vier jaar stabiel rond de 30.000 en bestaat voor bijna 40% uit fietsdiefstallen en auto-inbraken. Een overzicht van de resultaten in 2001 ten opzichte van het referentiejaar 1998:


· woninginbraken - 16 %


· diefstallen motorvoertuigen - 29 %


· straatroof + 31 %


· dodelijke verkeersongevallen + 41 %


· ziekenhuisgewonden - 8 %


· drugsoverlast + 16 %


· vernieling - 4 %


· horeca-overlast - 19 %


· alcoholmisdrijven in het verkeer - 15 %


· bedreigingen + 48 %


· mishandelingen + 19 %

Woninginbraken en autodiefstallen

Het aantal woninginbraken in Noord- en Midden-Limburg is in vier jaar tijd gedaald naar het laagste niveau in Nederland. De politie heeft in samenwerking met gemeenten preventieprojecten opgezet die de risico's op diefstal uit de woning moeten verkleinen. Het project Keurmerk Veilig Wonen is zo'n initiatief. Het aantal autodiefstallen loopt terug, het aantal aangehouden verdachten blijft ongeveer gelijk.

Verkeer

Het aantal verkeersongevallen met letsel is het afgelopen jaar in Noord- en Midden-Limburg afgenomen. Ondanks deze afname zijn er meer mensen omgekomen in het verkeer. Door middel van het integrale project `Samen minder" wordt voortdurend aandacht besteed aan de verhoging van de verkeersveiligheid. In 2001 werd gestart met de voorbereidingen voor een Verkeershandhavingsteam dat onlangs officieel van start is gegaan.

Geweld

De politie Limburg-Noord treedt consequent en streng op bij geweld, mishandeling of bedreiging met geweld op straat. Alle districten zetten in de weekends extra eenheden in om het uitgaansgeweld verder terug te dringen of te voorkomen. Het aantal aangiften van bedreiging en mishandeling is toegenomen. Een deel van de gemelde bedreigingen vindt plaats in de relationele sfeer. Door intensief samen te werken met bureau Jeugdzorg, RIAGG en Raad van de Kinderbescherming doet de politie er alles aan om problemen vroegtijdig te signaleren en in te grijpen.

Straatroof

In de stedelijke gebieden Roermond en Venlo is het aantal straatroven de laatste jaren gestegen. Eind 2000 werd in samenwerking met de gemeente in Roermond gestart met de projectmatige aanpak van straatroof. In 2001 werd van de 63 Roermondse straatroven meer dan 20% opgelost. Analyses geven aan dat er geen specifieke risicoplaatsen of
-tijdstippen voor straatroven zijn. Daders gaan vaak heel impulsief te werk en realiseren zich niet wat ze slachtoffers aandoen. Straatrovers zijn vaak jongeren tussen de 14 en 20 jaar die nog niet eerder in aanraking zijn geweest met de politie. Het aantal gevallen van straatroof vertoonde de afgelopen jaren een stijging. In 2001 is er regiobreed sprake van een lichte daling ten opzichte van 2000.

Drugs- en Horeca-overlast

Door meer eigen waarnemingen van drugsincidenten is er sprake van een explosieve stijging van het aantal geregistreerde incidenten. Het niveau van overlast over de hele regio gemeten blijft acceptabel. De eerste resultaten van het integrale project Hektor in Venlo mogen er zijn (zie verder het Jaarverslag). Het aantal overlastmeldingen met betrekking tot uitgaansgelegenheden en horeca is voor het vierde jaar achtereen gedaald. Dit is onder andere het gevolg van een intensievere controle door gemeenten en politie.

Zware georganiseerde criminaliteit

In de strijd tegen deze criminaliteitsvorm heeft de politie Limburg-Noord diverse onderzoeken verricht. Er werd een organisatie opgerold die zich met vrouwenhandel bezighield waarbij privéclubs zijn gesloten. Tevens hebben we 8 kortlopende onderzoeken zware criminaliteit uitgevoerd zoals de ontmanteling van een XTC-laboratorium in Maasbracht. De 16 onderzoeken middelzware criminaliteit gingen met name over drugshandel. Totaal zijn er 40 verdachten gearresteerd en in 2001 werd er ruim 3 miljoen gulden aan crimineel verworven gelden ontnomen.

Samenwerking

In het voorwoord van het jaarverslag wijst korpsbeheerder Schrijen op de ingrijpende gebeurtenissen in de Nederlandse samenleving die ook een weerslag hebben gehad op de politie Limburg-Noord. Hierbij valt te denken aan de MKZ-crisis in het voorjaar, de invoering van de euro rond de jaarwisseling en natuurlijk de nasleep van de ramp op 11 september in Amerika. "Voor ons korps heeft dit geleid tot extra inspanningen om de veiligheid in de regio en soms ook daarbuiten in stand te houden. Daarnaast is ons korps erin geslaagd om te voldoen aan de eigen taakstelling met het oog op de zorg voor een veilig en leefbaar Limburg-Noord", aldus Schrijen. In de publiekskrant schrijft korpschef Van Baarle aan de inwoners van Noord- en Midden-Limburg dat veiligheid een product van samenwerking is. "Uw signalen zijn voor ons heel belangrijk. Ondanks het feit dat de politie niet in staat is alle problemen aan te pakken en op te lossen, werken wij gemotiveerd aan de veiligheid in uw buurt", staat op de voorpagina van de publiekskrant die in een oplage van 200.000 exemplaren in de regio huis-aan-huis wordt verspreid.