Programmabureau Advies Overheid.nl

Kabinetsstandpunt over rapport commissie ict en de overheid

De ministerraad heeft op voorstel van minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid ingestemd het kabinetsstandpunt over het rapport van de commissie ICT en de Overheid (commissie Docters van Leeuwen). Het kabinetsstandpunt zal aan de Tweede Kamer worden aangeboden.

Het kabinet deelt de mening van de commissie deelt dat het van groot belang is om aandacht te blijven vragen voor de elektronische relatie tussen burgers en de overheid, maar het ziet geen reden voor een aparte regeringscommissaris. Binnen het kabinet is een minister (de minister voor GSI) verantwoordelijk voor het
overheidsinformatiebeleid. Daarmee is het onderwerp beter verankerd dan met een regeringscommissaris.

De door de commissie voorgestelde Proceswet interbestuurlijke samenwerking zou eisen moeten stellen aan interbestuurlijke samenwerkingsverbanden. Zo zou de burger onder meer beter kunnen oordelen over de geleverde overheidsdiensten. Het kabinet start een onderzoek naar lange doorlooptijden bij interbestuurlijke projecten in de stedelijke invloedssfeer, waarbij onderzocht wordt of door wijziging van bestaande wettelijke kaders dan wel een specifieke wettelijke voorziening een versnelling kan worden bereikt.

De commissie ziet vanwege de informatiesamenleving de huidige territoriale grenzen minder belangrijk worden. Dit maakt vereenvoudiging van bevoegdheden wenselijk. De commissie pleit voor het onderbrengen van bevoegdheden onder n bestuurslaag en het schaffen van het medebewind. Het kabinet ziet echter geen redenen om het medebewind af te schaffen. Dankzij het medebewind geven lagere overheden - samen met rijk - juist vorm aan belangrijke beleidsinitiatieven, zoals bijvoorbeeld het grotestedenbeleid en het veiligheidsbeleid.

Ministerie van Algemene Zaken
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties/ Grote Steden- en Integratiebeleid

Persbericht ministerraad, 24 mei 2002

www.ictu.nl