Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 24 mei 2002

Winnaar van de Oscur-prijsuitreiking

Gisterenavond heeft Ingenieursbureau Amsterdam de CUR·NET jubileumprijs gewonnen met de presentatie van een onderzoek naar Geokoepels.

Het team van Ingenieursbureau Amsterdam werd geleid door ir. Frans Taselaar en bestond verder geheel uit jonge kennis-werkers tussen de 18 en 35 jaar.

Volgens de jury- onder leiding van oud-staatssecretaris Dick Tommel - scoorde ingenieursbureau Amsterdam op alle vier onderdelen het best van de vijf kandidaten, die vorig jaar voor de prijs werden genomineerd. Het gedurfde innovatieve karakter van het onderzoek en de professionele presentatie spraken de jury erg aan. Hun onderzoek levert een belangrijke mogelijkheid tot oplossing van het naar verwachting steeds groter wordende ruimteprobleem in ons land. Ook de kans dat het onderzoek van Ingenieursbureau Amsterdam leidt tot daadwerkelijke realisatie omstreeks 2030 achtte de jury groot. Aan de prijs zijn een trofee van zuiver glas met laserinscriptie en een oorkonde verbonden. Alle teams ontvangen een replica. Bij hun nominatie uit ruim veertig inzendingen kregen de vijf teams een onderzoeksbudget van 70.000 euro's om hun uitverkoren idee gedetailleerd uit te werken. Die opzet heeft vijf onderzoeken van hoge kwaliteit en hoge potentie opgeleverd. Of het nu gaat om het werklandschap van de 21e eeuw (NEXT Architects), Maakbaar Nederland (Blue Architects), Water voor Ruimte (WL Delft Hydraulics) of Het emotionele landschap (DHV Milieu en Infrastructuur). De verschillen tusen de teams waren klein, maar de jury had geen extra beraadslaging nodig om tot haar unanieme oordeel te komen. De prijsuitreiking vond gisterenavond, 23 mei 2002, plaats tijdens een gala met 500 gasten op het terrein van de Floriade 2002 in Haarlemmermeer.

De kennisnetwerkorganisatie CUR·NET houdt zich al vijftig jaar bezig met kennis en regelgeving op het gebied van civiele techniek. Dat betreft kort gezegd alles wat bouwkundig nodig is om in ons laag gelegen land met droge voeten te kunnen wonen, werken, reizen en recreëren. Voor het netwerk zijn zo'n 3.000 civiel ingenieurs actief in onderzoekscommissies, grotendeels op vrijwillige basis. Alle grote bouwopgaven in Nederland sinds de jaren vijftig, van de wederopbouw van de Rotterdamse haven tot de Deltawerken, de metro's en de momenteel in aanbouw zijnde Westerscheldetunnel, bevatten wel technologische oplossingen die door CUR·NET zijn ontwikkeld. De laatste jaren ontwikkelt het in Gouda gevestigde netwerk zich ook steeds meer tot een broedplaats van kennis om Nederland door uitgekiend ruimtegebruik bewoonbaar te houden.



Ingezonden persbericht