Universiteit van Amsterdam


Rector herhaalt pleidooi voor meer overheidsgeld voor beheer universiteitsgebouwen
Gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2002
Rector magnificus Paul van der Heijden heeft in de media een signaal afgegeven dat meer overheidsgeld nodig is voor het beheer van de universiteitsgebouwen. Aanleiding is een tekort van 13,3 miljoen euro op de exploitatierekening over het jaar 2001. Dit is het directe gevolg van een voorziening van 27 miljoen euro voor het saneren van het natuurkundig laboratorium van de universiteit, waarin asbest is aangetroffen. De UvA verwacht dat zij de komende jaren meer gebouwen moet schoonmaken.

Het exploitatiesaldo van de UvA zou zonder de voorziening voor de sanering van het natuurkundig laboratorium een positief resultaat laten zien. Nu is er voor het eerst sinds jaren een tekort, van 13,3 miljoen euro. Vanwege het aanscherpen van de wettelijke richtlijnen voor asbestbesmetting verwacht de UvA dat zij ook de komende jaren extra geld moet reserveren voor het schoonmaken van de universitaire gebouwen. Want met de overdracht van het beheer over de gebouwen aan de universiteiten in 1995 heeft de rijksoverheid onvoldoende geld beschikbaar gesteld voor goed onderhoud. Dit was ook de conclusie van de commissie Koopmans, die in 1999 berekende dat de gezamenlijke universiteiten jaarlijks zon 36 miljoen euro extra van de overheid zouden moeten krijgen om hun gebouwenbezit op peil te kunnen houden.

Zonder die extra bijdrage kan de UvA, met haar grote aantal oude panden in de binnenstad en de asbest-erfenis uit de jaren vijftig, in financiële problemen komen. De universiteit moet de komende periode ook aanzienlijke bedragen investeren in nieuwbouw om haar bijna 22.000 studenten ook in de toekomst eersteklas voorzieningen te kunnen bieden. De nieuwbouw is ook nodig om de vooraanstaande positie van het wetenschappelijk onderzoek, dat op vele gebieden internationaal toonaangevend is, te behouden.

Daarom pleit de rector magnificus van de UvA, prof. mr. Paul van der Heijden, ervoor dat de minister van Onderwijs extra geld ter beschikking stelt voor het onderhoud van de universiteitsgebouwen. Zonder extra bijdragen van het Rijk komt het huisvestingsplan van de UvA voor de komende vijftien jaar, dat onder meer voorziet in nieuwbouw voor de bibliotheek Geesteswetenschappen op het Binnengasthuisterrein én voor de bètafaculteit in het Wetenschaps- en Technologie Centrum in de Watergraafsmeer, onder druk te staan.


Door de saneringsoperatie in het natuurkundig laboratorium kan de experimentele natuurkunde van de UvA haar plaats aan de internationale top behouden: de UvA verwijdert alle asbest uit het natuurkundegebouw en schaft nieuwe onderzoeksapparatuur aan, onder andere voor onderzoek naar nanomagnetisme en supergeleiding. Verder zal de UvA nog dit jaar twee nieuwe hoogleraren op het gebied van de experimentele fysica benoemen.

Noot:
Het financieel jaarverslag van de UvA is vastgesteld en goedgekeurd door de Raad van Toezicht en verschijnt rond 1 juli 2002. Bron: UvA-Persvoorlichting