Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Aanbod zuinige auto's groeit door energiepremie (24-5-2002)



Sinds er een premie wordt toegekend aan zuinige
personenauto's komen er in Nederland meer zuinige auto's op de markt. Het aantal auto's met een A-label (zuinigste categorie) is de afgelopen maanden verdubbeld.

Vanaf dit jaar ontvangt de koper van een zuinige personenauto een premie van respectievelijk 1000 euro voor een auto met een A-label en 500 euro voor een auto met een B-label. Inmiddels zijn 30.000 premies toegekend voor zuinige auto's. Dit is ongeveer 15% van de verkoop van nieuwe personenauto's.
De energiepremie en het energielabel zijn bedoeld om de verkoop van zuinige auto's te stimuleren om zo de CO2-uitstoot terug te dringen. Op het energielabel wordt een aantal kenmerken van de auto vermeld, zoals het brandstofverbruik en de
CO2-uitstoot. Op het Nederlandse etiket wordt, net als bij koelkasten, ook de relatieve zuinigheid vermeld. Door middel van kleuren (donkergroen, middelgroen, lichtgroen, geel, oranje, lichtrood en donkerrood) en letters (A tot en met G) wordt het brandstofverbruik van auto's van dezelfde grootte met elkaar vergeleken. Daarbij geldt dat een auto met een groen A label het meest zuinig is.
Uit een evaluatie die minister Pronk deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat kopers het energielabel voor personenauto's beoordelen als logisch en begrijpelijk. Bovendien blijkt uit de door de FIOD-ECD uitgevoerde controles dat de labels correct worden toegepast. Eind 2002 zal het energielabel voor personenauto's opnieuw worden geëvalueerd. Bij deze evaluatie wordt ook de premie regeling meegenomen. Vanaf 18 januari 2001 is het in de Europese Unie verplicht om nieuwe tentoongestelde personenauto's te voorzien van een energielabel. Slechts 4 lidstaten, waaronder Nederland, hebben het energielabel op tijd ingevoerd. Tegen 5 lidstaten gaat de Europese commissie juridische stappen ondernemen, omdat de richtlijn niet of onvolledig in nationale wetgeving is omgezet.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7554&site=persbericht )