Ingezonden persbericht


Amsterdam, 24 mei 2002

Esteban Murillo vrijgelaten in Madrid

Amsterdam - De Baskische politiek vluchteling Esteban Murillo Zubiri, op 27 juli 2000 door Nederland uitgeleverd aan Spanje, is door de Spaanse justitie vrijgesproken. De beschuldiging tegen Murillo in het uitleveringsverzoek, medeplegen van een aanslag van het ETA-commando Naffaroa in 1980 (!), is onbewijsbaar gebleken. Esteban Murillo heeft altijd verklaard onschuldig te zijn, ook tijdens de vele rechtszittingen over zijn zaak in Nederland. Ondanks dit, en ondanks de gammele bewijsvoering van de Spaanse justitie, is Esteban door Nederland uitgeleverd. Esteban zat hierdoor 1 jaar en 10 maanden onschuldig vast in de Valdomoro-gevangenis in Madrid, en 1 jaar en 7 maanden in Nederland. Bij het uitleveringsproces in de zomer van 1999 bleek al dat Esteban onverwijld kon aantonen naar Spaans recht niet schuldig te zijn aan het medeplegen van een aanslag, dat er hooguit sprake kon zijn van medeplichtigheid, wat al, voor zover daar sprake van was, verjaard was. Na al die jaren komt de Spaanse rechter tot eenzelfde conclusie.

De beruchte Spaanse onderzoeksrechter Balthazar Garzon vroeg de Nederlandse autoriteiten op 5 februari 2001 om de uitbreiding van de vervolging van Esteban Murillo, deze keer voor betrokkenheid bij een aanslag op 17 april 1982 op leden van de Policia Nacional. De Haagse rechtbank doet hierover op 31 mei een uitspraak. Deze nieuwe poging van Garzon om Esteban te vervolgen is overigens gebaseerd op dezelfde na marteling verkregen verklaringen van twee mannen, als in de eerste zaak van 1980. De Haagse rechtbank kan ons inziens niets anders verklaren dan af te zien van toestemming voor verdere vervolging.

Esteban Murillo ontvluchtte in 1986 Baskenland, nadat hij wegens activiteiten voor de Baskische vakbond LAB al driemaal, in 1975, 1977 en 1983, gearresteerd en gemarteld werd. Via Frankrijk, dat hem in 1990 wilden uitleveren, Chili en Mexico, waar Esteban als politiek vluchteling werd erkend, toch 8 maanden gevangen moest zitten en dreigde te worden uitgeleverd, belandde hij op een paspoort van een familielid op 8 januari 1999 op Schiphol. Esteban was op weg naar Frankrijk voor een behandeling aan zijn rug, waar hij na de al genoemde martelingen, nog steeds last van had. Door het internationale opsporingsbevel werd zijn reis echter onderbroken en Esteban werd gedetineerd in de Koepelgevangenis in Haarlem. Hier werd hij op 27 juli 2000 uitgeleverd.

De beschuldigingen tegen Esteban Murillo waren gebaseerd op twee verklaringen van mensen die gemarteld waren en hun verklaringen direct na vrijlating introkken. Dit doet ons sterk denken aan de zaak van Juan Ramon Rodriguez Fernandez (Juanra), die al vanaf 17 januari in Nederland (Vught) vastzit op een verklaring van een in Barcelona gemarteld persoon en op beschuldiging van het doorgeven van informatie aan een ETA- commando, Wij waarschuwen de Nederlandse justitie hierbij niet dezelfde fout te maken als in de zaak van Esteban.

Wij overwegen een schadeclaim aan het adres van de Nederlandse autoriteiten in te dienen voor geleden schade voor Esteban Murillo en zijn familie.

Baskenland Informatie Centrum (BIC)
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
Alert!
Postbus 2884
3500 GW Utrecht
The Netherlands
Tel/Fax: 0031-30-2314596
www.xs4all.nl/~afa/alert/