Gemeente Alphen aan den Rijn


Beschoeiing aangetroffen onder toekomstig theater bioscoop complex

Op 6 december 2001 hebben de archeologen van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) een stuk hout gevonden op het terrein van het toekomstige theater bioscoop complex. Zij vermoedden dat het een deel van een Romeins schip was. Gezien de locatie bleek deze optie goed mogelijk. Dit is geen vreemde aanname aangezien er in het verleden bij meerdere Romeinse Castella schepen zijn aangetroffen. Direct daarop zijn de gemeente Alphen aan den Rijn en de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) gestart met de voorbereidingen van een waardestellend- en een relatieonderzoek. Inmiddels is uit dit onderzoek gebleken dat het gevonden hout niet van een schip is, maar dat we waarschijnlijk te maken hebben met een verstoorde beschoeiing die de kade vormde van een Romeinse haven langs de Oude Rijn.

Doordat er vlak naast de Oude Rijn, op het terrein van het nieuwe Theater/bioscoopcomplex, gegraven moest worden werden deskundigen om advies gevraagd om op verantwoorde en veilige wijze een waardestellend- en een relatieonderzoek te kunnen uitvoeren. Beide onderzoeken zijn uiteindelijk in de eerste week van mei 2002 van start gegaan en worden uitgevoerd door een onderdeel van de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), het Nederlands Instituut voor Scheeps en onderwater Archeologie (NISA).

Het relatieonderzoek heeft ten doel de relatie te bepalen van het vermeende schip met de opgraving van het Romeinse Castellum en wordt uitgevoerd in de vorm een profielonderzoek naar de bodemlagen. De resultaten zijn belangrijk omdat deze waarschijnlijk aansluiten op de onderzoeksresultaten van de archeologen van de KUN.

Tijdens dit onderzoek is de opbouw van de bodem in een oost-west profiel in kaart gebracht. Uit de opbouw van het bodemprofiel komen zeer interessante gegevens naar voren over de ontwikkeling van de bewoning langs de Oude Rijn te Alphen in de middeleeuwen. Uit het profiel blijkt dat verschillende bewoningsfasen, af te lezen zijn aan onder andere tufstenen funderingsresten en haardplaatsen van huizen, die zich als een soort lintbebouwing langs de Oude Rijn hebben uitgestrekt. Daarnaast levert het profiel informatie op over geologische ontwikkelingen die plaats vonden na de Romeinse tijd. We moeten daarbij denken aan het stijgen van de zeespiegel -een zogenaamde transgressie fase- waardoor grote gebieden overstroomden.

Door die overstromingen zijn dikke pakketten klei afgezet. In het profiel tekenen zich bewoningslagen af die wijzen op een mogelijke continue bewoning vanaf de Romeinse tijd tot heden. De informatie die daar nu over naar voren komt ontbreekt op het hoger gelegen Castellumterrein en vormt daarmee een zeer waardevolle aanvulling op de geschiedenis van de Nederzetting, die de voorloper vormt van het huidige Alphen.

De bouw van het theater kan starten nadat de bemaling van het winkelhart klaar is. Het is niet toegestaan om op beide bouwplaatsen tegelijkertijd het grondwater weg te pompen. Dit betekent dat de bouw van het theater bioscoop complex naar verwachting in het voorjaar van 2003 zal kunnen starten.

Persbericht 33, 23 mei 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 24 mei 2002 laatste wijziging