Gemeente Alphen aan den Rijn


Oplevering nieuwe stadhuis door brand minimaal acht weken later

Deze week is volop gewerkt aan het in kaart brengen van de gevolgen van de brand in het nieuwe, in aanbouw zijnde, stadhuis van Alphen aan den Rijn. De inventarisatie is zeer complex en vraagt op diverse punten aanvullend onderzoek om de schade exact te kunnen bepalen. Wel is inmiddels duidelijk dat op basis van de gegevens die nu bekend zijn, de oplevering van het nieuwe stadhuis minimaal acht weken later zal zijn dan gepland.

Begin volgende week moet aan de hand van het vervolgonderzoek duidelijk worden op welke wijze de schade op een aantal punten het beste kan worden hersteld. Bijvoorbeeld het reinigen of vervangen van de steenwollaag op een aantal verdiepingen in het gebouw die rook- en/of roetschade hebben.

De gevel wordt nog in detail onderzocht. Duidelijk is in ieder geval dat 35 van de glaspanelen zodanig beschadigd zijn dat vervanging noodzakelijk is. Het luchtbehandelingssysteem in het hele gebouw moet worden gereinigd. De hemelwaterafvoeren zijn inmiddels schoongemaakt. Door de brand is de temperatuur in het atrium zo hoog geworden dat de sprinklerkoppen vervangen moeten worden. De tourniquet en entreegevel moeten in zijn geheel worden vervangen. Voor wat betreft de bekabeling en armaturen kan een deel worden gereinigd en moet een deel worden vervangen. Momenteel wordt datgene dat al schoongemaakt kan worden, gereinigd door gespecialiseerde bedrijven.

Naar verwachting zal eind volgende week de totale schade in beeld zijn gebracht. Op basis daarvan kan een nieuwe planning gemaakt worden en wordt duidelijk hoe groot de vertraging echt zal zijn.

Op dit moment onderzoekt de gemeente welke oplossingen mogelijk zijn om de locatie van het huidige Stadskantoor op tijd te kunnen opleveren voor de bouw van het winkelhart. Ook daarover hoopt de gemeente op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven.

Persbericht 34, 24 mei 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 24 mei 2002 laatste wijziging