Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Uitkeringen / Bijstand

De toetrederskorting: algemene informatie

Op 1 januari 2002 is de toetrederskorting ingevoerd. De toetrederskorting houdt in dat u in aanmerking komt voor een belastingvoordeel op het moment dat u werk aanvaardt
* Belastingvoordeel bij het aanvaarden van een nieuwe baan
* De toetrederskorting in het kort

* Korting via voorlopige teruggaaf

* De bedragen

* Toetrederskorting vervangt WIW-werkaanvaardingspremie
* De Belastingdienst

* Toetrederskorting in combinatie met andere heffingskortingen
* De toetredersverklaring

Belastingvoordeel bij het aanvaarden van een nieuwe baan

Voorafgaand aan uw nieuwe baan moet u een uitkering*, een instroom- of doorstroombaan (ID-baan) of werk volgens de Wet inschakeling werkzoekenden (WIW) of de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) hebben gehad.


* U komt in aanmerking voor de toetrederskorting als u een uitkering had op grond van:

* de Algemene bijstandswet (Abw),

* de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW),
* de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ),
* de Wet inkomensvoorziening kunstenaars (WIK),
* de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (WAJONG),

* de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)
* de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ).
De toetrederskorting in het kort

Documentindex

* U komt vanaf 2002 in aanmerking voor de toetrederskorting als u in 2001 minimaal zes maanden een reguliere baan had.
* Over die periode moet u 50 % van het minimumloon ( 7.692,-) hebben verdiend.

* U komt niet in aanmerking voor een WIW-werkaanvaardingspremie.
* In de 18 maanden voorafgaand aan uw nieuwe baan moet u minstens 12 maanden een uitkering hebben ontvangen. Deze uitkering moet gestopt zijn op het moment dat u werk aanvaardde. Ditzelfde geldt als u voorafgaand aan uw nieuwe baan een gesubsidieerde baan had.
* Als u een uitkering op grond van de WAJONG, de WAO of de WAZ ontvangt dan mag uw uitkering wel (gedeeltelijk) doorlopen op het moment dat u werk aanvaardt.

* U moet beschikken over een toetredersverklaring
* U kunt de toetrederskorting aanvragen bij de Belastingdienst.
De toetrederskorting bestaat uit een belastingvoordeel van maximaal 2.269,- over een periode van drie jaar. De toetrederskorting is een heffingskorting. Een heffingskorting is een korting op het belastingbedrag dat u moet betalen.
In principe werkt u zes maanden waarna u bij de Belastingdienst een aanvraag kunt doen voor een toetrederskorting. U vraagt de korting aan met het aangiftebiljet of het T(eruggaaf)-biljet van de Belastingdienst (0800-0043).
De korting ontvangt u dan na afloop van het kalenderjaar.

Korting via voorlopige teruggaaf

Documentindex

U kunt bij de Belastingdienst ook een aanvraag doen voor een voorlopige teruggaaf van de toetrederskorting. Dit formulier kunt u telefonisch aanvragen bij de Belastingdienst.
U krijgt de korting dan in maandelijkse termijnen uitbetaald.U neemt echter ook een risico.Als u minder dan zes maanden werkt gedurende dat kalenderjaar heeft u geen recht op de korting. U heeft ook geen recht op de toetrederskorting als u in een jaar minder dan 7692,- heeft verdiend. Op dat moment moet u de toetrederskorting weer terugbetalen.

De bedragen

Documentindex

Het eerste jaar is de korting maximaal 1.361,-, het tweede en het derde jaar maximaal 454,-.
De toetrederskorting is een heffingskorting. De hoogte van de korting kan dus nooit meer zijn dan het bedrag dat u aan belasting moet betalen.
Op het moment dat u stopt met werken heeft u geen recht meer op de resterende toetrederskorting.

Betaald werk

Met werk wordt een betaalde baan bedoeld waarmee u minimaal 50% van het wettelijk minimumloon verdient. 50% van het minimumloon is in 2002 7692,-
U komt niet in aanmerking voor de toetrederskorting als u een gesubsidieerde baan aanvaardt.

Arbeidsongeschikt en betaald werk

Als u werk aanvaardt en u ontvangt een WAO-, WAJONG-, of WAZ-uitkering dan komt u ook in aanmerking voor de toetrederskorting. U kunt bijvoorbeeld recht hebben op een gedeeltelijke WAO-uitkering en daarnaast met parttime werken 50% van het wettelijk minimumloon verdienen.
Voor u geldt dus niet dat u tenminste zes maanden aaneengesloten geen uitkering meer heeft ontvangen.

Toetrederskorting vervangt WIW-werkaanvaardingspremie

Documentindex

De toetrederskorting vervangt de werkaanvaardingspremie op grond van de WIW.
Ook vervangt de toetrederskorting de premie die u krijgt wanneer u vanuit een ID-baan een niet-gesubsidieerde baan accepteert.U komt niet in aanmerking voor een toetrederskorting als u nog aanspraak kunt maken op één van beide premies.
U heeft recht op één van deze premies als u voor 1 januari 2002 werk heeft aanvaard en u een uitkering had op grond van de Abw, de IOAW, de IOAZ, of als u een WIW-dienstbetrekking of ID-baan had.

Toetrederskorting is éénmalig

U komt slechts één keer in aanmerking voor een toetrederskorting. U kunt de korting dus nooit opnieuw aanvragen. Ook niet als u binnen drie jaar (de looptijd van de korting) na het aanvragen van de toetrederskorting werkloos raakt.

De Belastingdienst

Documentindex

Nadat u het aanvraagformulier voor voorlopige teruggaaf heeft opgestuurd duurt het ongeveer een maand voordat u de eerste betaling ontvangt. U ontvangt het bedrag in maandelijkse termijnen. Als achteraf blijkt dat u geen recht had op de toetrederskorting dan moet u het reeds uitgekeerde bedrag terugbetalen. Twijfelt u of u aan de voorwaarden voldoet?
U kunt ook kiezen voor een betaling van het hele bedrag na afloop van het jaar.
Dit kunt u aanvragen door een aangiftebiljet over het jaar 2002 in te vullen.
Als u niet automatisch een aangifte ontvangt kunt u vanaf begin 2003 een T-biljet aanvragen bij de Belastingdienst.

Toetrederskorting in combinatie met andere heffingskortingen

Documentindex

Het is mogelijk dat de toetrederskorting plus uw eventuele andere heffingskortingen hoger is dan het bedrag dat u aan inkomstenbelasting betaalt. Is dit het geval dan moet u na afloop van 2002 het verschil terugbetalen. Dit kan zich voordoen als u als alleenstaand ouder in aanmerking komt voor alle kinderkortingen en de aanvullende korting voor alleenstaande ouders.
U kunt de Belastingdienst vragen om in de loop van 2002 de hoogte van het bedrag dat u terugkrijgt aan te passen of de betaling stop te zetten.

De toetredersverklaring

Documentindex

Om in aanmerking te komen voor de toetrederskorting moet u beschikken over een toetredersverklaring. Dit is een verklaring die aangeeft dat u weer deel uitmaakt van het reguliere arbeidsproces. Om voor deze verklaring in aanmerking te komen moet u voorafgaand aan uw nieuwe baan een uitkering of een gesubsidieerde baan hebben gehad. Had u een uitkering? U komt alleen in aanmerking voor de toetrederskorting als u in de 18 maanden voorafgaand aan uw nieuwe baan 12 maanden een uitkering had.
De toetredersverklaring kunt u aanvragen bij de gemeente of bij het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen (UWV). De verklaring wordt slechts eenmaal verstrekt. U moet deze goed bewaren. De Belastingdienst kan deze verklaring bij u opvragen.