Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: Goede gezondheidszorg voor verstandelijk gehandicapten

24 mei 2002

Gezondheid, ook voor verstandelijk gehandicapten

Ouders van mensen met een verstandelijke handicap zijn verheugd dat prof. Heleen Evenhuis opkomt voor een betere kwaliteit van de medische zorg. De Federatie van Ouderverenigingen herkent de knelpunten die Evenhuis benoemt in de Volkskrant. Al jaren pleitten ouders voor meer aandacht voor de gezondheid van hun kinderen.

Mensen met een verstandelijke handicap hebben recht op goede medische zorg, net als ieder ander. Het blijkt echter dat dit recht niet vanzelfsprekend werkelijkheid wordt. Ook voor mensen met een verstandelijke handicap moet een goede gezondheid binnen bereik zijn.

Huisartsen, specialisten en tandartsen zijn onvoldoende alert op de gezondheid van mensen met een verstandelijke handicap. Medische kennis over specifieke gezondheidsproblemen ontbreekt. Vaak zijn het de ouders die met suggesties moeten komen voor verder medisch onderzoek. Mensen met een verstandelijke handicap zijn niet altijd in staat om goed aan te geven dat ze zich niet lekker voelen of waar ze pijn hebben. Vaak hebben zij bijkomende medische problemen die niet gezien worden.

Prioriteiten van de ouderverenigingen op het terrein van gezondheidszorg voor mensen met een verstandelijke handicap zijn:
* Goede toegankelijkheid van de gewone gezondheidszorg. Huisarts en tandarts moeten voldoende tijd kunnen uittrekken voor mensen met een verstandelijke handicap.

* Regie van medische zorg voor mensen met meervoudige beperkingen bij specialisten.

* Bestaande kennis wordt beter benut. Een gericht medisch programma met aandacht voor signalering en preventie van veel voorkomende aandoeningen.

* Artsen werken samen met ouders. Ouders verstaan de signalen van hun kind het beste en hun ongerustheid moet serieus genomen worden.