Gemeente Rotterdam

'De Hoeksteen' gemeentelijk monument

Het College van B. en W. heeft kerkgebouw 'De Hoeksteen' aan de Sportlaan in de deelgemeente IJsselmonde aangewezen als gemeentelijk monument. De kerk is ontworpen door architect A. Middelhoek en is gebouwd in 1966. De voormalige Nederlands Hervormde kerk is van algemeen belang voor de gemeente Rotterdam vanwege de cultuurhistorische betekenis, als bijzondere uitdrukking van de veranderde positie van de kerk in de naoorlogse samenleving. Bovendien is De Hoeksteen een illustratief voorbeeld van de liturgische en typologische vernieuwing van de naoorlogse kerkbouw.

Het gebouw is een goed voorbeeld van het oeuvre van Middelhoek. De gaafheid van de functionalistische architectuur komt tot uitdrukking in de heldere lijnen, het eenvoudige materiaalgebruik, de zorgvuldige detaillering, de besloten mystieke sfeer van het interieur, de bijzondere lichtinval, de contrasten in licht en donker en de routing door het gebouw met opeenvolgende ruimten van verschillende grootte.

De kerk is niet meer in gebruik voor de eredienst en in bezit van een vastgoedbedrijf, dat de mogelijkheden voor een nieuwe bestemming onderzoekt.
Het dagelijks bestuur van de deelgemeente IJsselmonde is verheugd dat dit gebouw, dat een belangrijk onderdeel vormt van het totale beeld van het Sportdorp, de status krijgt van gemeentelijk monument.