Gemeente Zoetermeer

Conclusie college uit rondgang: proefdraaien met Diftar

Het college van burgemeester en wethouders van Zoetermeer heeft vanochtend besloten om met Diftar, het nieuwe systeem voor huishoudelijke afvalinzameling én een nieuwe verrekeningswijze, te gaan proefdraaien in 2003 en 2004. De proefperiode is bedoeld om bewoners kennis te laten maken met de werking van het systeem. Het aanbod zal volgens de diftarsystematiek worden geregistreerd, waardoor het mogelijk is de burgers informatie te geven over wat Diftar voor hen zou kunnen betekenen.

Burgemeester en wethouders zijn, gezien de niet aflatende stroom reacties vanuit de bevolking, tot de conclusie gekomen dat het in dit stadium niet lukt bij een deel van de bevolking de zorgen over de invoering van het nieuwe systeem weg te nemen. Door met het systeem te gaan proefdraaien krijgen de bewoners de gelegenheid ervaringen met Diftar op te doen. Het college is er nog steeds van overtuigd dat Diftar leidt tot minder afval (net als in andere 'Diftar-gemeenten' ) en een eerlijker kostenverdeling ( iedereen betaalt alleen voor het eigen afval ). De proefperiode moet hier duidelijkheid in brengen.

Tijdens de proefperiode in 2003 en 2004 ontvangt iedereen een factuur op basis van het huidige bedrag, vermeerderd met een toeslag die gebaseerd is op de verwachte kostenstijgingen. De tarieven voor 2003 en 2004 zullen op dezelfde manier worden berekend als die voor 2002 en eerder. Tijdens de proefperiode krijgt men de garantie dat de aldus berekende bedragen maximumbedragen zijn. Het college bereidt een regeling voor waarbij inwoners die minder afval aanbieden, geld terugkrijgen: goed milieugedrag wordt beloond. Wie meer afval aanbiedt, hoeft in de proefperiode dus niet extra te betalen. Bewoners die in het bezit zijn van minicontainers kunnen deze omruilen voor een container met een kleinere inhoud.

Grofvuil blijft tijdens de proefperiode gratis. Omdat er aanwijzingen zijn dat bewoners van buiten Zoetermeer hier grofvuil aanbieden, zal men zich moeten legitimeren. Daarmee wordt de huidige legitimatieplicht consequent en effectief doorgevoerd. Het zelf-breng-depot aan de Buytenparklaan blijft geopend totdat het nieuwe depot aan de Argonstraat in Lansinghage in gebruik genomen wordt. Naar verwachting is dat in het tweede kwartaal van 2003 het geval.

Het college beoogt met het voorstel aan de raad recht te doen aan de diverse signalen en suggesties, zoals die zijn aangedragen door onder andere bewoners en het comité 'Schoon milieu okee, Diftar weg ermee!!'.

De geplande Diftar-bijeenkomsten voor de bewoners van Dorp/Driemanspolder/Palenstein/Centrum ( 5 juni) en Meerzicht ( 6 juni ) gaan overigens gewoon door. Deze bijeenkomsten zijn met name bedoeld om, naar aanleiding van opmerkingen en suggesties van bewoners, verfijningen in het Diftar-systeem in te kunnen voeren.

Laatste wijziging: 24-05-2002