Vlaamse overheid

Meer groen in de stad en verstedelijkte gebieden is een van de prioriteiten van deze Vlaamse regering. Groene ruimte in een stad verhoogt de leefbaarheid en het gevoel van rust en ontspanning. Groene ruimten zijn ook plaatsen waar jongeren kunnen ravotten, ouderen van een rustige wandeling kunnen genieten en gezinnen even wat ontspanning zoeken.
Precies daarom is groen in de stad een belangrijk punt in het beleid van Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua.

In dit kader trekt minister Dua dit jaar 750.000 euro uit voor vernieuwende groenprojecten in de stedelijke omgeving. Minister Dua kondigt dit aan naar aanleiding van de 12de Dag van het Park komende zondag.

Met dit initiatief wil de minister een vernieuwende impuls geven aan de parken en het openbaar groen in de woonomgeving. Die zijn immers enorm belangrijk in het streven naar leefbare steden. De projecten zullen getoetst worden aan de principes van het duurzaam park- en groenbeheer. Bovendien moeten deze projecten in grote mate toegankelijk zijn voor de omwonenden.

De Vlaamse overheid heeft daarnaast een project uitgewerkt waardoor lokale ambtenaren de kans krijgen om een opleiding te volgen in harmonisch en duurzaam park- en groenbeheer. Vlaams minister Dua heeft nu het startschot gegeven voor deze opleiding. In eerste instantie zullen lesgevers opgeleid worden die op korte termijn kunnen ingeschakeld worden in cursussen aan lokale besturen. Wie de opleiding op lokaal vlak met succes voltooit, krijgt een attest van de administratie, afdeling Bos & Groen.

Op de Dag van het Park zelf (zondag 26 mei) opent minister Dua om 15u in Deinze de Astenedreef. Deinze fungeert dit jaar als centrale gaststad. Samen met de inwoners van Deinze heeft het Vlaams Gewest geld vrijgemaakt voor de aankoop van de Astenedreef. Dit is een groene verbinding tussen het stedelijk gebied en het buitengebied en kan ook een eerste aanzet zijn voor de aanleg van een stadsbos.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---