Skatebond Nederland


Veel favorieten voor Nederlandse titelstrijd in Hoogezand

Drievoudig Nederlands skeelerkampioen Arjan Smit krijgt vierde winst zeker niet cadeau

t-Harde, 24 mei 2002 "De concurrentie is dit jaar niet te onderschatten op het Nederlands Kampioenschap Skeeleren", zegt Arjan Smit, die de afgelopen drie jaar de titel in de wacht sleepte. Het NK wordt sinds 1985 jaarlijks georganiseerd en is in het verleden vaak gewonnen door bekende schaatsers als Dries van Wijhe, René Ruitenberg en Jan-Eise Kromkamp. De Skatebond Nederland (SBN) heeft het skeelerkampioenschap dit jaar toegewezen aan Hoogezand. Op 1 juni om 16.00 uur verschijnen ruim veertig A-rijders aan de start met maar één doel: Nederlands kampioen worden.

Arjan Smit (24), afkomstig uit Nijeveen, skeelert sinds 1989 toen hij als elfjarig jongetje zijn voetbalschoenen verruilde voor een paar schoenen met wieltjes. Hij keek het kunstje af van zijn vader en broer en streefde hen al snel voorbij. Smit, een neef van Olympisch medaillewinnares Gretha Smit, is een pure skeeleraar die in de winter weinig ambities heeft op het ijs. Hij maakt deel uit van het succesvolle Nefit-team dat dit skeelerseizoen al diverse belangrijke overwinningen heeft behaald. Zo won teamgenoot Arjan Mombarg uit Vorden onlangs de Elfmerenskeelerwedstrijd in Bantega. Smit schreef zelf de Oranje Marathon in Heerde en de Univé World on Wheels in t Veld op zijn naam. Een andere teamgenoot en grote kanshebber voor het NK is Erik Hulzebosch.

"Een sterk team hoeft niet direct voordeel te betekenen bij het NK", aldus Smit. "Je maakt natuurlijk wel afspraken met je collega s over bepaalde scenario s, maar als je in een situatie komt dat meerderen een kans krijgen, dan is het toch een beetje ieder voor zich". Kanshebbers uit andere teams zijn Jan Ronald Wigarda (team Rollerblade, 2e in 2001) en Roel van Hest (team Univé Mogema, 3e in 2001). Smit: "Ik denk dat ook Haico Bouma uit Wolvega en Marcel Oosten uit Oudega voor verrassingen kunnen zorgen."

Elma de Vries favoriet

Bij de dames heeft Elma de Vries (19) de afgelopen drie jaar het NK skeeleren op haar naam geschreven. De Vries is naast een sterke skeeleraar, ook zeer succesvol als schaatster: in 2002 won zij zowel het NK als het WK allround bij de junioren. "Hoewel mijn focus nu meer op het ijs ligt, blijft de skeelercompetitie belangrijk voor mij. In Hoogezand doe ik mijn best om mijn nationale skeelertitel te prolongeren", aldus De Vries. De Vries is ook de favoriet van de Mariska Huisman van de DSB-schaatsploeg. De Andijkse mikt in Hoogezand op een plaats bij de eerste vijf. Huisman (18) behaalde vorig jaar een de tweede plaats op het NK skeeleren. Gretha Smit moet dit jaar vanaf de zijlijn toekijken wie in Hoogezand over 35 minuten en één ronde de sterkste blijkt. Haar knie herstelt goed, maar skeeleren mag voorlopig nog niet.

Programma

s morgens Jeugd
12.45 uur Dames, 35 min + 1 ronde
13.30 uur Veteranen, 45 min + 3 ronden
14.30 uur B-rijders, 50 min + 3 ronden
16.00 uur A-rijders, 60 min + 3 ronden


---
Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl/persinfo

Neem bij vragen contact op met:

Dorien van Dijk, pr-medewerker SBN, tel: 06-21838642, e-mail: dorien@fscom.nl of
Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130, e-mail: h.vanos@skatebond.nl


---