Gemeente Barendrecht

Persbericht nummer 58, 24 mei 2002

Jaarrekening 2001
Gemeente Barendrecht sluit boekjaar af met positief saldo

BARENDRECHT De gemeente Barendrecht heeft het boekjaar 2001 afgesloten met een positief saldo van bijna 3 miljoen euro. Dat blijkt uit het financiële jaarverslag, dat komende maandag onderwerp van gesprek zal zijn in de gemeenteraadsvergadering. De gemeente had in 2001 ruim 52 miljoen euro aan inkomsten, tegenover 49 miljoen euro aan uitgaven. De jaarrekening, die voor het eerst in euros is opgesteld, is de laatste waar het oude college van burgemeester en wethouders verantwoording voor draagt.

Wethouder van Financiën, Ett Schoehuizen, toont zich tevreden met het resultaat over 2001, maar tegelijkertijd waarschuwt hij voor te veel optimisme. ,,Financieel gezien is Barendrecht een gezonde gemeente, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het positieve eindsaldo van 3 miljoen euro feitelijk in zijn geheel wordt veroorzaakt door een forse winstafdracht uit het grondbedrijf. Barendrecht groeit en daar hebben we nu profijt van, maar we moeten ook aan de toekomst denken. Volgende maand staat de perspectiefnota op de politieke agenda en dan zal blijken dat we het overschot uit 2001 de komende jaren nog hard nodig hebben. Die 3 miljoen euro zullen we dan ook toevoegen aan de algemene reserves. Voorlopig wordt dat geld niet ingezet voor speciale projecten.

Belangrijkste investeringen

De belangrijkste investeringen in 2001 waren onder meer de kosten voor de bouw van diverse gemeentelijke voorzieningen, zoals het cluster in Meerwede Noord, de Trouwzaal, het gemeentehuis en de noodlokalen voor CSG Johannes Calvijn, het Walburg College en OBS Het Kompas. Daarnaast heeft de gemeente voor aanzienlijke bedragen grond aangekocht voor de nieuwe begraafplaats en voor de uitbreiding van sportpark Smitshoek. In totaal drukten deze acht investeringen voor zon 10,5 miljoen euro op de begroting.

Het inwoneraantal is in 2001 met 2.500 gestegen tot 33.900. Er werden
1.149 nieuwe woningen en 11 bedrijven opgeleverd. Mede als gevolg van de groei is het gemeenteapparaat in het jaar 2001 met 22 formatieplaatsen uitgebreid. In totaal heeft de gemeente Barendrecht momenteel 254 volledige formatieplaatsen.

Einde persbericht nummer 58