CAMPING DE FRANSCHE KAMP

De Fransche Kamp viert 70-jarig bestaan met open dag

Kampeerterrein De Fransche Kamp in Bussum bestaat 70 jaar. De camping viert dit jubileum met een open dag op zaterdag 25 mei, van 11 tot 20 uur met een presentatie van verschillende campingactiviteiten. De open dag heeft als thema: country & western. Tussen 11 en 18 uur is er een informatiemarkt en een kleine tentoonstelling van foto.s uit het kampeerverleden. Ook vertellen kampeerders over hun kampeerervaringen uit vorige eeuw. In de kantine worden dansdemonstraties gegeven, onder meer line dance, ballroom en rock .n roll. Verder kunnen kinderen zich vermaken met een verkleedwedstrijd, schminken, ponyrijden, .koe melken., hamer werpen enz. Om 12 en 13 uur geeft het IVN, vereniging voor natuur- en milieueducatie rondleidingen met natuurgidsen over het unieke natuurkampeerterrein, waar de zeldzame draaihalzen en cantharellen te vinden zijn. Voor de inwendige mens wordt tijdens de open dag ook zorggedragen.

De open dag is voor oud-kampeerders, huidige kampeerders, mogelijke nieuwe kampeerders en inwoners uit omliggende gemeenten. Onder de nieuwe kampeerders die zich 25 mei inschrijven verloot het bestuur van de camping een gratis seizoenplaats. Onder de huidige kampeerders verloot het bestuur eveneens een prijs.

De Fransche Kamp is een van de oudste kampeerterreinen in Nederland. In 1932 heeft Amsterdam samen met de provincie Noord-Holland en zes Gooische gemeenten circa 1500 hectare in het Gooi aangekocht. Voor het beheer richtte men het Gooisch Natuurreservaat (GNR) op om het stuk te bewaren als natuurreservaat en te behoeden voor bebouwing. GNR werd ook beheerder over het terrein waar werd gekampeerd in 1932. Vanaf dat moment sprak men over .kampeerterrein De Fransche Kamp., genoemd naar een oud legerkamp van Napoleon. Eerst kampeerde men in eenvoudige linnen tentjes, later in tenthuisjes met vast wanden. .Half Amsterdam ging naar De Fransche Kamp..
Nu zijn het caravans, tenthuisjes en bungalowtenten welke op het terrein staan en komen de kampeerders uit vele gemeenten. Op het terrein van zo.n 40 hectare zijn zo.n 350 kampeerplaatsen.

De camping wordt sinds 1989 gerund, beheerd en onderhouden door de kampeerders in een stichtingsvorm. De receptie, winkel, kantine en snackbar enz. alles uitgevoerd door kampeerders, wat uniek in Nederland is. Het afgelopen jaar heeft de Stichting tot Behoud en Beheer van De Fransche Kamp flink geïnvesteerd in het opknappen van de gebouwen. Het werk is voor het merendeel uitgevoerd door tientallen kampeerders.
De camping kent een groot activiteitenleven met een wandelsportvereniging, jeugdcommissie, kaart- en bingo-avonden, voetbaltoernooien, kindersportdagen en een jaarlijkse grootse playbackshow.

---