---

Ministerie van Defensie



---

Korps Commandotroepen 60 jaar

22-05-2002

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB032

Het Korps Commandotroepen (KCT) viert zaterdag 25 mei a.s. zijn 60-jarig bestaan. De festiviteiten vinden plaats op en rond de pas gerenoveerde Engelbrecht van Nassaukazerne te Roosendaal, de thuisbasis van het KCT. Demissionair minister van Defensie, F.H.G. de Grave, heropent deze dag de kazerne en neemt vervolgens het defilé af van ruim 4000 (oud-) commandos door het centrum van Roosendaal.

Het KCT heeft als belangrijkste taak het uitvoeren van speciale operaties zoals het verzamelen van inlichtingen, het opsporen en redden van mensen, maar ook crisisbeheersingsactiviteiten en humanitaire hulpverlening. Momenteel ondersteunen commandos Nederlandse eenheden in Bosnië en Afghanistan.

De behoefte aan speciaal getrainde eenheden die achter de vijandelijke linies konden opereren, ontstond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 22 maart 1942 begonnen 42 Nederlandse militairen, voornamelijk afkomstig van de Prinses Irene Brigade uit Oirschot, aan de commando-opleiding in Schotland. Vijfentwintig van hen volbrachten de opleiding en ontvingen de groene baret. Zij vormden als het Regiment Speciale Troepen de basis voor het huidige KCT. Sindsdien hebben 9500 militairen de opleiding, die als de zwaarste binnen de Koninklijke Landmacht geldt, afgerond.