Gemeente Alkmaar


24 mei 2002

Bezoek projectcoördinator van milieuproject Tata aan Alkmaar

Van 25 mei tot 1 juni brengt de projectcoördinator Rita Argai van het milieuproject een bezoek aan Alkmaar. Het bezoek vindt plaats in het kader van de samenwerkingsovereenkomst tussen Tata, Alkmaar en het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen. Deze overeenkomst is opgesteld om te komen tot een Plan van Aanpak voor de reiniging van het "Oude Meer", dat biologisch en chemisch verontreinigd is. Door een ecologisch herstelprogramma, dat met Nederlandse steun is opgezet, moet in dit gebied een beter leef-, woon- en werkmilieu ontstaan.

De projectcoördinator, die in 1999 door de gemeente Tata was aangesteld heeft per 1 december 2001 een vaste baan aanvaard bij de gemeente Györ. Inmiddels heeft de gemeente Tata mevrouw Rita Argai aangesteld als de nieuwe projectcoördinator. Zij brengt samen met de beleidsmedewerker milieuzaken van Tata, László Musicz, een stagebezoek aan Alkmaar. Doel van het bezoek is kennismaking met de Alkmaarse projectgroep Öreg-tó en het bespreken van het strategisch plan. Daarnaast wordt een bezoek gebracht aan het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen en het ministerie van VROM. Ook wordt aandacht besteed aan de baggerverwerking, het Waterplan en ecologische projecten.

Herstelprogramma Öreg-tó
Het Öreg-tó (het Oude Meer) in Tata is biologisch en chemisch verontreinigd door de lozing van ongezuiverd afvalwater door de industrie, door overbemesting en overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen door de landbouw en het ontbreken van een goede riolering. Bovendien worden de rivier en het meer gevoed door ondergrondse riviertjes die vervuild zijn door de steenkolenmijnen van Tatabánya. De gemeente Alkmaar betaalt samen met de gemeente Tata een projectcoördinator, die vorig jaar een Plan van Aanpak heeft opgesteld (inclusief prioriteitstelling en een globale kostenraming). Ook zijn de mogelijkheden van financiering en subsidiëring door Europese fondsen aangegeven. Enkele onderdelen van het Plan van Aanpak al worden uitgevoerd, zoals de aanleg van filtervelden bij de monding van de rivier Altal-ér in het Oude Meer, de aanleg van strandjes met fijn zand in plaats van de huidige betonplaten langs de oever. Ook de aansluiting van (met name) vakantiehuisjes op de riolering wordt voortvarend aangepakt.

Europese fondswerving
Voor het verwerven van (Europese) fondsen is het van groot belang dat de provinciale en nationale overheden in Hongarije prioriteit geven aan de uitvoering van het plan van aanpak. Het is van belang dat de contacten met de betrokken Hongaarse ministeries verbeterd worden. Daarnaast kan ook via de Nederlandse ministeries een doorbraak bewerkstelligd worden.

De Nederlandse ministeries van VROM en van Verkeer en Waterstaat hebben een Memorandum of Understanding ondertekend met de Hongaarse ministeries, waarbij het milieu is aangegeven als speerpunt van beleid. De Alkmaarse projectgroep wil de Nederlandse ministeries vragen het Öreg-tó project via de internationale contacten te ondersteunen bij het verzoek om acceptatie van het plan door de Hongaarse ministeries.

Gemeentelijke Samenwerking Toetredingslanden
De kosten van het stagebezoek worden vergoed in het kader van het programma Gemeentelijke Samenwerking met Toetredingslanden. Dit programma heeft een looptijd van drie jaar en heeft als doel deskundigheidsbevordering op het gebied van Europese regelgeving, Europese financierings-mogelijkheden en de samenwerking tussen verschillende bestuurlijke organisaties. Deskundigheidsbevordering blijft een belangrijk doel onder meer op grond van het GI-MATRA programma waaraan de gemeente Alkmaar deelneemt tot 2003.