Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis zal instaan voor de opvang van 156.000 daklozen in El Salvador

Vlaamse rodekruisvrijwilligers steunen internationale hulpacties

Zaterdag 25 mei 2002 verzamelden vrijwilligers van het Rode Kruis in Borgerhout voor een internationale ontmoetingsdag. De vrijwilligers maakten er kennis met de internationale hulpacties die mee dankzij hun steun gerealiseerd werden. Ook Prinses Astrid, voorzitter van het Belgische Rode Kruis, was van de partij en zij getuigde over haar bezoeken aan rodekruisprojecten in enkele Afrikaanse landen.

Het Rode Kruis is bij uitstek een internationale organisatie met zijn wereldwijde netwerk van 178 nationale rodekruis- en rodehalvemaanverenigingen. Al deze verenigingen zijn solidair en helpen elkaar. Ook Rode Kruis-Vlaanderen steunt elk jaar meerdere noodhulpacties en ontwikkelingsprojecten in het buitenland. Veel projecten richtten zich op de versterking van de plaatselijke vereniging en zijn vrijwilligers zodat zij zelf hulp kunnen bieden en de gevolgen van rampen kunnen beperken. In 2001 waren dit projecten in 14 landen. Naast de steun aan de slachtoffers van de aardbevingen in El Salvador en India waren er onder meer projecten van basisgezondheidszorg in Ethiopië en Namibië, sociale en materiële steun aan tuberculosepatiënten in Moldavië, psychologische hulp aan kinderen in Servië en projecten van rampenparaatheid in Nepal en Burundi.
Het Rode Kruis stuurde vorig jaar ook 18 afgevaardigden uit om ter plaatse projecten en noodhulpacties te ondersteunen.

Het Rode Kruis tracht zijn vrijwilligers actief te betrekken bij internationale samenwerking. Dit gebeurt onder andere door uitwisselingen met vrijwilligers uit projectlanden, door inleefreizen of door verbroederingen tussen afdelingen in Vlaanderen en in het buitenland. In 2001 gaf meer dan 1 rodekruisafdeling op 3 ook financiële steun aan de internationale hulpacties. Sommige afdelingen zetten hiervoor zelf fondsenwervingsacties op touw en vragen de steun van het publiek.

Rode Kruis-Vlaanderen kan voor zijn internationale projecten meer en meer rekenen op de financiële steun van gemeenten en provincies. Ook de Vlaamse, Federale en Europese overheid steunen de hulpacties. Het bedrijfsleven steekt een handje toe met materiële of financiële steun. Voor grote noodhulpacties, bijvoorbeeld Kosovo of India, doet het Rode Kruis via de media een oproep tot het publiek.

Borgerhout, 25 mei 2002