UITGEVERIJ ANKH-HERMES BV

Symposium spiritualiteit in management en organisatie

SYMPOSIUM: SPIRITUALITEIT IN MANAGEMENT EN ORGANISATIE

Sprekers: Dr. H.J. Witteveen, Margarete van den Brink, Dr. Lisinka Ulatowska, Drs. Eric Schneider
Panel voorzitter: Marcel Derkse

Datum: 25 mei 2002
Plaats: Beatrix Gebouw - Utrecht

Op zaterdag 25 mei zal het elfde Ankh?Hermes symposium plaatsvinden in het Beatrix Theater te Utrecht met als thema 'Spiritualiteit in management en organisatie'. De aanleiding om dit thema te kiezen is onze geleidelijk groeiende Management bibliotheek. Najaar 2001 verschenen weer twee nieuwe titels rond dit thema van dr. H.J. Witteveen 'Soefisme en economie' en van Jan-Karel Mossou 'Bedrijfskunde in de nieuwe tijd'.
In de (gedrukte) media wordt er ook veel aandacht aan dit thema besteed. Zo kopte Trouw vorig jaar: 'Leiderschap van heersen naar dienen.' In het artikel lezen we: 'De verbinding van management en spiritualiteit is spannend. Management is gericht op beheersen, spiritualiteit op verbinden.' Ook de kop 'Genoeg is te weinig en veel is nooit genoeg' sprak boekdelen. In dit artikel verklaart de Groningse professor A. van Witteloostuijn: 'De saneringsronden breken geleidelijk de effectieve organisatiestructuren waar een bedrijf op draait, geleidelijk af. De motivatie van het achterblijvend personeel wordt ondermijnd en afgebroken en de creativiteit op de werkvloer gesmoord. De talentrijke personeelsleden verlaten het bedrijf en tenslotte wordt het leervermogen van de onderneming aangetast.' Later in dit artikel verwoordt hij het aldus: 'Het wordt tijd dat managers beginnen met nadenken: hoever wil je de winstgevendheid opvoeren? Aldoor verhogen van de winst is een mathematische onmogelijkheid. Op een gegeven moment moet je tevreden zijn.'
Tijdens dit symposium zal van Margarete van den Brink haar nieuwste boek 'Spirituele ontwikkeling van mens en organisatie' worden gepresenteerd. Hieronder treft u het programma voor deze dag aan:


09.30 uur
zaal open

10.00 uur
Welkom Marcel Derkse

10.15 uur
Lezing Margarete van den Brink Leiderschap en spiritualiteit in organisaties

11.15 uur
Lezing Dr. H.J. Witteveen Soefisme en economie

12.15 uur
Afsluiting ochtendgedeelte

lunch

14.00 uur
Lezing Dr. Lisinka Ulatowska Spiritualiteit, management en wereldsamenleving

15.00 uur
Lezing Drs. Eric Schneider Management met en hart

16.00 uur
Samenvatting lezingen: Marcel Derkse en paneldiscussie

17.00 uur
Sluiting

Het symposium 'Spiritualiteit in management en organisatie' kunt u bijwonen indien u 40,00 Euro incl. veget. lunch) of 27,00 Euro (ex. lunch) overmaakt op Postbankrekening nr. 823762 of ABN/AMRO-bank rek. nr. 59.62.46.927 t.n.v. uitgeverij Ankh-Hermes bv o.v.v. Symposium 25 mei 2002. Wij zenden de deelnemers begin mei 2002 de routebeschrijving en bestelde toegangskaart(en) toe.

VOOR AFSPRAKEN MET DE SPREKERS I.V.M. INTERVIEWS EN OF

PERS-KAARTEN KUNT U RECHTSTREEKS CONTACT OPNEMEN MET H. BIENEFELT

(0570-678900).

Hierbij stellen wij de sprekers aan u voor:

DR. JOHANNES WITTEVEEN is begonnen als econoom op het Planbureau, hij promoveerde bij Tinbergen en werd als hoogleraar conjunctuurpolitiek en economie benoemd. Na een periode als lid van de eerste kamer werd de heer Witteveen in 1963 minister van financiën en tien jaar later management-directeur van het I.M.F. Zijn werk was en is voor hem de uitdrukking van een ideaal om voor het geheel van de mensheid te mogen werken. Een ideaal dat hem ook zeker mee ingegeven is door zijn achtergrond als soefi en door zijn lichtend voorbeeld Inayat Khan. Hij publiceerde najaar 2001 het boek 'Soefisme en economie'.

MARGARETE VAN DEN BRINK zij kwam tijdens haar studie aan de sociale academie al snel tot de ontdekking dat zij haar werk diende te verbinden met spirituele elementen. Op haar zoektocht is zij ondermeer bij Rudolf Steiner terecht gekomen. Zo kwamen er twee achtergronden samen, haar sociale achtergrond en de geestelijke bagage die zij in de antroposofie vond.
Zij begon een communicatie-adviesbureau en raakte geïnteresseerd in de samenhang individu-relatie-gemeenschap. Tijdens dit symposium zal haar boek 'Spirituele ontwikkeling van mens en organisatie' worden gepresenteerd.

DR. LISINKA ULATOWSKA heeft veel gereisd, al van jongs af aan met haar ouders en via hen heeft zij ook kennis gemaakt met de boodschap van Krishnamurti. Sinds 1969 is de Verenigde Naties haar politieke thuis. Het is haar overtuiging dat wij een wereld worden onder de vlag van een coördinerend lichaam. Lisinka bouwt aan die nieuwe wereld waarin er wereldwijd 3500 N.G.O's (Non Governmental Organisations) actief zijn om daar hun bijdrage aan te leveren. Zij schreef hierover een spirituele roman 'Samenzwering Samenspel: naar spiritueel wereldburgerschap' (2e druk).

DRS. ERIC SCHNEIDER heeft psychologie en filosofie in Gent gestudeerd. Zijn zoektocht bracht hem in contact met de Indische mystiek en hij is dit verder gaan uitdiepen. Later is hij gaan zoeken in de westerse mystiek Voor Eric komt het er in deze tijd op aan: 'ofwel wij gaan het nu waarmaken of wij verliezen het spel. Deze planeet moet zichzelf leren zien als het tweede hart van God, dan is onze missie vervult'. Zijn credo: 'het meest revolutionaire wat wij kunnen doen is spiritueel te zijn'. Hij schreef het boek 'Naar het hart van communicatie-NLP en spiritualiteit' (2e druk)

MARCEL DERKSE werd door zijn studie in de mystiek, met name die van de soefi?derwishes en de christelijke gnostiek diep geraakt. Met enkele geestverwanten nam hij het initiatief voor de Voorde, een werkplaats voor zin- en vormgeving tegenwoordig gevestigd op het landgoed Den Alerdinck te Laag-Zuthem. Hij maakte ook een vertaling van deze organische orde naar gemeenschap/samenleving, onder de naam het Arca-model. Marcel Derkse leidt als mursheed (leraar) een soefi-school van de Mevlevi-derwishes. Van zijn hand verschenen twee boeken: 'Zo vrij als een vlinder, werkboek voor transformatie' (2e druk) en 'Uit vrije wil, oude wegen voor nieuw leven'.

14 mrt 02 16:00