Ingezonden persbericht

Persbericht+Persbericht+Persbericht+Drents Museum

Assen, 23 april 2002

OertijdOnzin

Het Drents Museum in Assen presenteert van 18 mei tot en met 18 augustus 2002 OertijdOnzin, een tentoonstelling over vooroordelen en misverstanden over de oertijdmens. Sommige denkbeelden over het uiterlijk en de leefwijze van de prehistorische mens doen al eeuwenlang de ronde, zoals het idee dat de oermens een lelijke, domme en naakte holbewoner was. Hiervan zijn voorbeelden te zien in onder andere tekenfilms, strips en schoolboeken. Dat de oermens in werkelijkheid meer op ons leek dan veel mensen denken is niet alleen te zien aan de schedels en gezichtsreconstructies van onze voorouders, maar ook aan allerlei archeologische bodemvondsten.

"Een oerlelijke, woeste holbewoner, gekleed in een berenvel met in de ene hand een knots en in de andere een vrouw die aan haar haren meegesleept wordt over de grond." Dit is een denkbeeld over de oermens dat bij sommige mensen nog steeds bestaat en vaak te zien is in teken- en reclamefilms, stripboeken, schoolboekjes en kranten. Deze verhalen en afbeeldingen over de prehistorie zijn vaak een doorn in het oog van archeologen, maar tegelijk heel vermakelijk om te horen en te zien. In de Romeinse tijd, bij de Grieken en in de Middeleeuwen dachten de mensen dat reuzen aan het mensengeslacht vooraf waren gegaan. Allerlei mythologische verhalen gaan daar vanuit en ook in de Bijbel worden deze reuzen genoemd. "De reuzen waren in die dagen op de aarde, en ook daarna, toen de zonen Gods tot de dochters der mensen kwamen, en zij hun kinderen baarden; dit zijn de geweldigen uit de voortijd, mannen van naam" (Genesis 6:1-4.) In OertijdOnzin zijn botten en kiezen te zien die ooit aan een reus werden toegeschreven, maar die naderhand van een mammoet bleken te zijn. Om te laten zien dat de oermens wel degelijk in staat was tot méér dan alleen leven en overleven, zijn er in de tentoonstelling onder andere ingenieus vervaardigde werktuigen, zoals vuistbijlen en messen van Neanderthalers te zien en mooi bewerkte grafgiften en kledingreconstructies.

DMspecial: OertijdOnzin
Op zaterdag 25 en zondag 26 mei a.s. worden er, in een speciaal evenementenweekend, allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd die betrekking hebben op de tentoonstelling OertijdOnzin. Van prehistorische muziek, holbewoners met berenvel en boomstamknotsen, Broodje-Aap verhalen tot Archeo-fictie (verhalen gebaseerd op feiten over de Prehistorie) en het maken van prehistorische cartoons. De samenstelster van de tentoonstelling OertijdOnzin, Drs. Elly van der Velde, houdt dit weekend een lezing.


---

Voor meer informatie en/ of foto's kunt u contact opnemen met Ellen ter Hofstede (hoofd Communicatie), tel. 0592-377707 of 06-51583265

Ellen ter Hofstede
Drents Museum
Hoofd Communicatie

Postbus 134
NL-9400 AC Assen
The Netherlands

T +31 (0)592 - 377 707
F +31 (0)592 - 377 719
M+31 (0)6 - 51583265