Ingezonden persbericht

Persbericht van de vereniging van afvalverwerkers

Utrecht, 22 mei 2002

Nationale Afvaldag om kennis over afvalverwerking te vergroten

Komende zaterdag, 25 mei, is het voor de tweede keer Nationale Afvaldag. Op deze dag kunnen mensen bij afvalbedrijven zien hoe hun afval verwerkt wordt en wat er van afval gemaakt kan worden. Het thema is dit keer "Afvalverwerking: magie of mensenwerk". Uit onderzoek blijkt dat mensen weinig weten over de verwerking van afval. Slechts zeven procent van de Nederlandse bevolking weet van het bestaan van energie uit afval. Het inzetten van afval voor energieproductie vindt de Nederlander wel een goede zaak.

Nederlander positief over energie uit afval
Uit een recent NIPO-onderzoek onder de Nederlandse bevolking in opdracht van de Vereniging van Afvalverwerkers, blijkt dat er een groot maatschappelijk draagvlak bestaat voor de productie van energie uit afval. Slechts zeven procent van de mensen weet dat afval al vele jaren gebruikt wordt voor het maken van energie. Hoewel energie uit afval nog vrij onbekend is, zijn respondenten positief over energie uit afval. Men ziet het als een oplossing voor het afvalprobleem, bovendien wordt er bespaard op schaarse grondstoffen. Afval is een onuitputtelijke bron van energie; respondenten menen dat er altijd afval van huishoudens en bedrijven zal zijn. Uit het onderzoek blijkt verder dat afval gezien wordt als een energiebron van de toekomst. Afval neemt een vierde plek in als meest gewenste en duurzame energiebron. De eerste drie voorkeuren worden ingenomen door zon, wind en water. Olie, kolen, gas en kernenergie worden niet als energiebronnen voor de toekomst beschouwd. De elf afvalverbrandings-installaties in ons land produceerden in 2001 2.948 miljoen kilowattuur elektriciteit en 2.948 Tetajoules warmte. Dit is voldoende voor de elektriciteitsbehoefte van ruim 900.000 huishoudens. De elektriciteit wordt geleverd aan het elektriciteitsnet, de warmte wordt afgezet naar huizen, kassen en industrieën in de nabijheid van de installaties. Ook met het stortgas uit stortplaatsen wordt energie opgewekt.

Een beetje vreemd
Een dagje uit naar een afvalbedrijf? Het lijkt een vreemde besteding van een vrije zaterdag maar niets is minder waar. Uit ervaring blijkt dat veel mensen geïnteresseerd zijn in een bezoek aan een afvalbedrijf. Men wil graag met eigen ogen zien wat er met het afval gebeurt. Uit een enquête onder bezoekers van de eerste Nationale Afvaldag in 1998 komt naar voren dat mensen verbaasd zijn over de omvang en de properheid van de afvalbedrijven. "Ik had niet verwacht dat het bij een afvalbedrijf zo schoon zou zijn" is een veelgehoorde opmerking. Daarnaast zegt men na het bezoek niet meer te twijfelen aan het nut van afval scheiden. "Nu ik gezien heb dat verschillende soorten afval echt apart verwerkt worden, ga ik mijn afval (nog) beter scheiden", aldus bezoekers.

Maar wel leuk
Mensen denken van hun afval weinig meer terug te zien. Maar de werkelijkheid is anders. Onherkenbaar komt afval bij ons terug in de vorm van bijvoorbeeld nieuw papier, glas, compost of elektriciteit. Het lijkt wel magie. De waarheid is dat dagelijks meer dan dertigduizend mensen in de weer zijn met het inzamelen en verwerken van ons afval. De Nederlandse afvalbranche sorteert en bewerkt jaarlijks meer dan 56 miljoen ton afval. Op de Nationale Afvaldag staan de poorten van stortplaatsen, composteerbedrijven, recyclingbedrijven, afvalinzamelaars en verbrandingsinstallaties open voor het publiek. Werp een blik in de bloedhete oven van een verbrandingsinstallatie, verbaas u over de omvang van een stortplaats of afvalbunker of ruik eens aan versgemaakte compost. Krijg antwoord op vragen als: waar blijven de verschillende onderdelen van een computer of wasmachine en hoe voorkomen bedrijven geuroverlast voor de omgeving? Maar ook onverwachte dingen als demonstraties van valkeniers en schaapsherders op de stortplaats of het testen van puin in een laboratorium. Een bezoek aan een afvalbedrijf op 25 mei is niet alleen leerzaam. Speurtochten, goochellessen, schmink, een ritje op een kameel of tractorzandracen maken de afvaldag een leuk uitje voor het hele gezin.

Noot voor de redactie (