KNMVDIERGENEESKUNDE

Nationale Week van het Huisdier

Nieuw nationaal evenement voor dierenbezitters

Van zaterdag 25 mei tot en met zaterdag 1 juni a.s. wordt er een speciale Week van het Huisdier georganiseerd. Dierenartsenpraktijken, dierenspeciaalzaken en asielen besteden aandacht aan deze week. Doel is om verantwoord huisdierbezit te stimuleren, waarbij ieder jaar een bepaald thema centraal staat. Dit jaar is het thema: Identificatie en Registratie (I&R) van huisdieren.

Het thema voor 2002 is Identificatie en Registratie omdat er nog steeds honderden huisdieren zoek raken. Naast honden, katten en paarden zijn er steeds meer exotische dieren die gechipt worden, zoals kostbare papegaaien en Koi-karpers. Het is van groot belang dat indien een vermist dier gevonden wordt, het zo snel mogelijk met de eigenaar herenigd wordt. Hiervoor is het wel van belang dat het dier geregistreerd staat bij een centrale databank, anders blijft het onmogelijk de verontruste eigenaar terug te vinden. Maar met een goede Identificatie en Registratie is nog veel meer mogelijk. Het feit dat bepaalde ziekten of agressiviteit voorkomen, is heel eenvoudig vast te leggen en in kaart te brengen. Identificatie & Registratie draagt dus naast het weer terugvinden van de eigenaar, bij aan de preventie van ziekten en ongewenst gedrag van dieren in onze samenleving. Reden temeer dus om huisdiereigenaren hierover via dierenartsenpraktijken, dierenspeciaalzaken en asielen extra te informeren tijdens deze Week van het Huisdier!

Gedurende deze week zijn er Open Dagen en chipacties in dierenartsenpraktijken en is er een Registratieloterij waaraan men mee kan doen als men een gechipt huisdier heeft. Bij de dierenartspraktijken, dierenspeciaalzaken en asielen kan de huisdierbezitter terecht voor meer informatie en de consumentenfolder waarin een antwoordkaart zit waarmee men kan meedingen naar mooie prijzen in de loterij.
Op de internetsite www.weekvanhethuisdier.nl, kan er een kijkje genomen worden door de huisdiereigenaar om te zien welke organisaties in hun regio allemaal actief meedoen aan dit evenement.

De initiatiefnemers van de Week van het Huisdier zijn vertegenwoordigers van bijna de gehele dierenbranche, te weten: Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (beroepsvereniging voor dierenartsen), Dibevo (de onafhankelijke vakorganisatie voor de huisdierenbranche), de Dierenbescherming, de Bond tot Bescherming van Honden, de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied, de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren, Dier&Zorg dierenverzekering en enkele farmaceutische bedrijven. Ook het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ondersteunt de Week van het Huisdier. Met elkaar zorgen zij voor een jaarlijks terugkerend evenement dat informatie geeft over (op)voeding, gezondheid en welzijn van dieren.