Provincie Zeeland

Korenmanisfestatie slot Maand van de Vrijheid

De provincie Zeeland organiseert in samenwerking met de werk-groep KMZN op zaterdag 25 mei 2002 in het Scheldetheater in Terneuzen de vierde Korenmanifestatie der Zuidelijke Nederlanden.

De korenmanifestatie heeft dit jaar als thema 'vrijheid' en sluit hiermee aan bij de Maand van de Vrijheid in Zeeland. De Korenmanifestatie is tevens het slotakkoord van deze maand waarin de provincie Zeeland samen met een groot aantal andere organisaties aandacht besteed aan de 'Four freedoms' oftewel de 'vier vrijheden': vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van vrees en vrijwaring van gebrek.

In dit kader is een compositiewedstrijd voor Zeeuwse compo-nisten uitgeschreven. Een aantal van deze nieuwe liederen over het thema vrijheid zal deze middag ten gehore worden gebracht. Tevens wordt de winnende compositie bekend gemaakt.

Daarnaast beleeft ook de compositie "Het Glazen Narrenschip" zijn première. Dit bijzondere werk wordt uitgevoerd door Ge-mengd Koor Kalliope en is in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen geschreven. De componiste Erika Budai heeft zich hierbij laten inspireren door een aantal gedichten van Paul van Ostaijen.

De korenmanifestatie is een initiatief van de korenkoepels SAKO Zeeland, SAKO Noord-Brabant en VNK Limburg vanuit Neder-land en de Koorfederatie Vlaanderen, de Vlaamse Federatie Jonge Koren en Het Madrigaal vanuit Vlaanderen. De manifesta-tie, die tweejaarlijks roulerend plaatsvindt in Nederland en Vlaanderen heeft tot doel door middel van grensoverschrijden-de samenwerking te komen tot een culturele ontmoeting russen koren uit de Zuidelijke Nederlanden, waarbij kwaliteit en vernieuwing prioreren.

Aan de komende manifestatie in Terneuzen, gingen reeds drie succesvolle edities vooraf in Alden Biezen, Tilburg en in Gent.

De vierde Korenmanifestatie der Zuidelijke Nederlanden vindt plaats op zaterdag 25 mei 2002 van 13.00 tot 17.30 uur in het Scheldetheater te Terneuzen. Dit nieuwe theater bevindt zich aan de Westkolkstraat 16 in Terneuzen.

23 mei 2002, Aagje van der Heide, 63 13 92, 24/02

Programma:

13.00 uur Opening en welkom
13.10 uur Optreden A58 uit Goes
13.30 uur Optreden Manteliusensemble uit Houthalen 13.50 uur Optreden Seniorenkoor Divertimento uit 's-Hertogenbosch 14.10 uur Optreden Mariakoor-Vosselaar
14.30 uur Optreden Jeugdkoor Waelrant uit Borgerhout 15.00 uur Première "Het Glazen Narrenschip" door Gemengd Koor Kalliope uit De Pinte
15.20 uur Optreden Zeeuws Vocaal Ensemble uit Goes 15.40 uur Optreden Gemengd Koor Laidos uit Waregem 16.00 uur Optreden Zangertjes Mariaveld uit Susteren 16.20 uur Optreden Mannenkoor Fortissimo uit Bergen op Zoom 16.40 uur Opreden Kamerkoor Terpanter uit Sint-Pauwels 17.00 uur Optreden Vocaal Ensemble Kerkrade
17.20 uur Afsluiting met "Lied van de Vrijheid" 17.30 uur Sluiting