Ingezonden persbericht

Persbericht vrijdag 24 mei 2002

GroenFront! aktiedag tegen de Afrikahaven

Vijf jaar na de ontruiming van Aktiekamp Groenoord voert GroenFront! weer aktie in de Afrikahaven in het Westelijk Havengebied bij Amsterdam. Op 25 mei wordt vanaf 14.00 uur een programma georganiseerd met workshops en aktietrainingen. De hele dag wordt er gebouwd aan een vlot waarop een nieuw stukje natuur moet verschijnen, op precies dezelfde plek als waar eens het aktiekamp stond. Naar onze mening staat de haven lang genoeg leeg om er een andere bestemming aan te geven.

De Afrikahaven staat na vijf jaar nog steeds zo goed als leeg, en de vooruitzichten zijn dat dit nog lang zo zal blijven. Naar de mening van veel oud-Groenoord bewoners is het schitterende natuurgebied dat er eens was voor niets vernield.

"In de omgeving van het kunstenaarsdorp Ruigoord was een uniek natuurgebied ontstaan waar blauwborstjes, vossen en zeldzame planten als de bijenorchidee veel voor kwamen. Nu is het gebied een kale zandvlakte," aldus Loes, vroeger barvrouw in de 'palletbar' van Groenoord.
De kritiek van tegenstanders van de haven is bewaarheid geworden. De containerterminal van CERES staat er werkeloos bij en er is geen sprake van havengebonden bedrijven die staan te trappelen om te investeren in het gebied. Van de door het havenbedrijf beloofde duizenden banen blijkt niets uit te komen. "Weer eens blijkt dat de machthebbers in dit land dit soort projecten er doordrukken met behulp van loze beloftes, leugens en valse prognosesm," zegt Loes.

Het enige bedrijf dat aan het bouwen is in de Afrikahaven is het omstreden Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks. Het gerucht wil dat zij de koffiebonen per vrachtwagen aanvoeren uit de Rotterdamse haven. Het Amerikaanse bedrijf heeft dezelfde reputatie als MacDonalds. Starbucks wil vanuit Amsterdam heel Europa veroveren. Wij willen laten merken dat ze hier niet welkom zijn.

De aktiedag is de eerste aktie in de door GroenFront! uitgeroepen eko-oproer! aktiemaand die een hoogtepunt krijgt met een midzomer straatfeest, Rave Against the Machine in Utrecht op 21 juni. Meer informatie op www.groenfront.nl

Perskontakt: 06-26200729 of vrienden@groenfront.nl / groenfr@dds.nl Op 25 mei zullen we vanaf ongeveer 14.00 te vinden zijn bij de Afrikahaven, vlak buiten het dorp Ruigoord. We verzoeken journalisten het dorp zelf met rust te laten.
De Afrikahaven is te bereiken via de Westpoortweg (Amsterdam - IJmuiden). Of met lijn 82 vanaf Amsterdam Sloterdijk.