NEDERLANDSE ORDE VAN ADVOCATEN
http://www.advocatenorde.nl

NOVA publiceert jaarverslag; 50 jaar Advocatenwet

Den Haag, 28 mei 2002

De Advocatenwet is in 1952 in werking getreden en daarmee bestaat de Nederlandse Orde van Advocaten dit jaar 50 jaar. Ook na een halve eeuw is de Orde een springlevende en effectieve democratische 'overheid' voor de gehele advocatuur. De Orde staat als publiekrechtelijke beroepsorganisatie garant voor een deskundige, integere en onafhankelijke balie in ons land. Rechtzoekende burgers, bedrijven en overheden hebben daarom belang bij zo'n zelfregulerende organisatie. Rechtshulp behoort voor iedereen beschikbaar te zijn. In de door de overheid gefinancierde rechtshulp zijn steeds minder advocaten werkzaam (in 1993 nog 80 procent, in 2002 nog maar 35 procent van het totaal van 12000 advocaten). Belangrijke oorzaak daarvan zijn de te lage toevoegingsvergoedingen. De Orde blijft ijveren voor een redelijke verhoging, zoals door de Tweede Kamer in een motie van 5 juli 2001 ook is uitgesproken.

De Orde waakt over de essentiële kenmerken van het beroep van advocaat: onafhankelijkheid, partijdigheid en geheimhoudingsplicht van de advocaat jegens zijn cliënt. Zij komt dan ook op tegen overheidsactiviteiten die hierop inbreuk maken. Het jaarverslag wijst op de overijlde invoering van de meldplicht bij vermoedens van witwassen zoals die ook voor advocaten op zeer beperkte schaal zal gelden. Voorts heeft de Orde, onder meer via een kort geding tegen de Staat, met klem geprotesteerd tegen met de wet strijdige afluisterpraktijken van telefoongesprekken met niet verdachte advocaten.

Voor inlichtingen over het jaarverslag kunt u contact opnemen met Mr. M.W. Guensberg, algemeen deken, telefoon 030-2 12 16 34. De tekst van het jaarverslag kunt u downloaden via www.advocatenorde.nl onder het kopje publicaties. U kunt een exemplaar van het jaarverslag opvragen bij pr@advocatenorde.nl of per fax 070 - 3 35 35 33.


---